6 причин, чому варто практикувати йогу щодня

Йога охоплює в собі багато напрямків та шкіл, однак більша частина її практик вивчає техніки дихання, медитацію та різні динамічні та статичні позиції, за допомогою яких можна впливати на безліч м’язових груп. Варто зауважити, що така активність позитивно відбивається на психічному здоров’ю. Про те, чому корисно практикувати йогу, піде мова далі.

Йога сприяє зменшенню болю у спині

В результаті проведення великого систематичного огляду було виявлено, що йога є ефективним засобом для боротьби з болем у спині, та допомагає людям, які страждають від хронічного болю, рухатись. Під час одного із досліджень, люди, які мали біль у спині почали активно займатись йогою і робили це 24 тижні на протязі 90 хвилин щодня, після чого їх відчуття болю знизилось в середньому на 56%.

Займатись йогою рекомендують багато лікарів своїм пацієнтам, які відчувають біль в спині, це вказується і в тексті їх клінічних рекомендацій.

Якщо ви страждаєте від болю в спині, то рекомендуємо вам проконсультуватись з лікарем, якому ви довіряєте, чи варто вам практикувати йогу з тією метою, щоб вести більш рухливий спосіб життя. Або можна спробувати декілька простих вправ з йоги, щоб зрозуміти чи вони не викликають у вас дискомфорт та чи не посилюють біль.

Йога сприяє подоланню стресу

В результаті проведеного національного опитування в США було виявлено, що понад 85% респондентів розповіли про те, що йога допомогла їм знизити рівень стресу. Це досягалось внаслідок зниження рівня гормону стресу кортизолу. А ендорфіни позитивно впливають на нас, бо ми почуваємо себе краще та більш щасливішими під час зайнять йогою.

Йога покращує якість сну

Результати того ж самого опитування свідчать про те, що понад 55% людей, які регулярно займались йогою помітили, що ці вправи покращили їм якість сну. Як відомо, поєднання фізичних вправ із техніками дихання покращує процес виділення гормону мелатоніну, який наш організм утворює вночі та який допомагає нам заснути. Йога також допомагає нам боротись з відчуттям тривожності, стресом та хронічним болем, які частіше всього негативно відбиваються на якості та тривалості сну.

Йога позитивно відбивається на здоров’ї серцево-судинної системи

Заняття йогою дозволяють зменшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, так само як це роблять і звичайні вправи, наприклад, швидка ходьба. Якщо поєднувати фізичну активність, дихання та медитацію, то це буде значно краще впливати на серцево-судинну систему.

Наприклад, виконуючи вправи для гнучкості м’язів, ви таким чином збільшуєте їх чутливість до інсуліну, що відіграє важливу роль для контролю рівня цукру в крові, в той час як виконання технік дихання, дозволить знизити високий артеріальний тиск.

Йога мотивує більш збалансовано  харчуватись

Люди, які регулярно практикують йогу, починають більш уважно ставитись до свого раціону харчування. Дослідники з’ясували, що заняття йогою дозволяють людям краще усвідомлювати власне тіло та контролювати емоції.

Таким чином, ті хто практикують йогу перестають багато їсти, заїдаючи стрес та більш свідомо відносяться до її вибору.

Йога сприяє покращенню балансу та координації у людей

Люди, які практикують йогу поступово відчувають у себе покращення рівноваги, координації та відчуття балансу, бо такі вправи зумовлюють більший контроль за виконанням рухів, концентрацією уваги та статичними позиціями. Саме тому йога є дуже корисною для літніх людей, бо дозволяє їм залишатись рухливими та розвивати відчуття пропріоцепції.

Багато людей сприймають йогу, як високі духовні практики, які досить складно виконувати в повсякденному житті. Однак, це являється корисним вибором, бо дозволяє збільшити витривалість, зміцнити кістки, та покращити гнучкість та рухливість м’язів.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/6-faktiv-pro-korist-jogi-dlja-zdorovja