Близнюки депресують через ставлення оточення

Близнюки часто відчувають тривогу та депресію, оскільки батьки та вчителі ставляться до них як до «одного цілого», – стверджують експерти з психічного здоров’я

Коли йдеться про оцінювання здібностей чи порівняння себе з іншими, більшість дітей ставиться до цього серйозно. Але особливо гостро постає це питання серед близнят і трійнят, оскільки вони й без того постійно порівнюються одне з одним. У зверненні до батьків та керівників освіти засновники британської благодійної організації психічного здоров’я «Розум» попередили, що така поведінка може призвести до психічних зрушень у майбутньому.

Емма Садлтон, менеджер служби підтримки, зауважила: «Близнюки та трійнята демонструють значно більший рівень стресу та тривоги під час підготовки до іспитів. Якщо ти єдина дитина, ти намагаєшся задовольнити очікування батьків, вихователів і свої власні. Але якщо ти близнюк, тобі доведеться досягти рівня своєї сестри чи брата, адже від вас очікують одного й того ж». І от, коли один із близнюків отримує «відмінно», а інший «відмінно з мінусом», другому це здається справжньою катастрофою. І смуток, тривога та відчуття невдачі у нього будуть набагато сильнішими, ніж у дітей, які народилися єдиними.   Від цього зростає ризик виникнення психологічних проблем.

Пані Садлтон також нагадала про кризу психічного здоров’я серед молоді в цілому: «Недавнє опитування у 338 школах виявило, що кількість школярів із тривожними симптомами та стресом стрімко зросла».

Коментуючи колегу, Хелен Тюрьер, старший менеджер асоціації «Близнюки і кількаразові пологи» заявила, що батькам слід визнати індивідуальність кожного із близнюків чи трійнят, і заохочувати їх сприймати себе, як окрему особистість, а не частину цілого. Інакше такі діти не зможуть повністю розвинути самоідентичність і постійно страждатимуть від надуманої конкуренції. Крім того, у дітей-близнюків, які постійно перебувають разом, повільніше розвиваються мовні навички та з’являється більше негараздів у взаєминах з іншими дітьми».

Джерело: http://www.telegraph.co.uk/education/2017/08/02/twins-driven-anxiety-depression-parents-teachers-treat-one-unit/