Чи безпечно сидіти на холодному

Багато хто з нас знайомий з великою кількістю уявлень стосовно того, які наступають наслідки для здоров’я, якщо сидіти на холодному, більшість із яких хибні. Найвідоміший міф стверджує, що сидіння на холодному може стати причиною розвитку запалення (циститу). Варто зауважити, що таке судження не опирається на науково обґрунтовані докази.

Чи можна сидіти на холодному

Перехолонути чи отримати запалення певна ділянка тіла дійсно може, але тоді, коли ви тривалий час перебували на лютому морозі. Це може трапитись і за температури вище 0, за умови, що повітря має сильну вологість та на вулиці сильний вітер, який дує на частину тіла, яка не захищена одягом. В іншому випадку, за сприятливих погодних умов, перехолонути не так просто, як здається. Організм здатний сам підтримувати потрібну температуру внутрішніх органів, саме тому сечовий міхур та інші органи мають надійний захист від перепадів температури.

В результаті сидіння на холодному, може виникати оманливе відчуття потреби частого сечовипускання. Це не завдає шкоди вашому здоров’ю. Таким чином, ваше тіло проявляє реакцію на холод, який виступає подразником, коли ви знов відчуєте себе затишно і комфортно – то неприємного відчуття вже не буде.

Однак, якщо ви зіштовхнулись з печінням та болем під час сечовипускання, то це є доказом того, що проблему дійсно не можна ігнорувати.

Варто зауважити, що подібні симптоми можуть виникнути не від холодної погоди чи поверхні, на якій ви сиділи. Частіше за все такі проблеми розвиваються в результаті бактеріальних інфекцій, тобто коли в сечовий міхур або сечовивідні шляхи проникають бактерії, які здатні викликати запалення. Холод не проводить такі бактерії.

Коли звертатися до лікаря

Якщо ви часто зіштовхуєтесь з подібними проблеми, двічі або тричі на рік, то необхідно поговорити із лікарем стосовно лікування.
Результати проведених досліджень свідчать про те, що для профілактики повторення таких запалень необхідно змінити спосіб життя. Також рекомендується пити багато води та дотримуватись правил сечовипускання відразу після статевого акту.

Існують і неінфекційні причини циститу, серед них можна виділити використання деяких засобів контрацепції, певних ліків, травми, алергічні стани, проте їх не можна отримати, якщо сидіти на холодному чи купатись в прохолодній воді.

Бережіть своє здоров’я. При необхідності розповідайте наявні симптоми вашому лікарю, з яким зможете підібрати для себе оптимальне лікування та профілактику.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/scho-robiti-jakscho-vam-dovelosja-siditi-na-holodnomu