Чи шкідливо нагрівати їжу в мікрохвильовці

За час існування цих пристроїв, довкола них виникло багато міфів, які ще досі намагаються спростувати науковці. Один із них свідчить про те, що після того, як їжа була нагріта в мікрохвильовці, вона втрачає свою поживність.

Очевидним є факт, що велику кількість корисних речовин втрачає їжа в процесі теплового впливу. Серед найбільш теплочутливих речовин, можна відзначити водорозчинні вітаміни, такі як фолієву кислоту, вітаміни В і С, які знаходяться у складі овочів. Через це, необхідно правильно вибирати спосіб їх споживання.

Під час одного дослідження з’ясувався різний вплив тепла: варіння, готування на пару та в мікрохвильовці на вітамін С. При цьому було з’ясовано, що для того щоб максимально зберегти вітамін, краще за все, готувати страви на пару, бо при цьому піддавалась руйнації лише одна десята його частина. В процесі приготування страви в мікрохвильовій печі втрачалась четверта частина вітаміну, в той час як в результаті варіння була зруйнована майже його половина.

Дослідження інших випадків свідчать про те, що в результаті приготування страви в мікрохвильовій печі ліпше зберігаються водорозчинні вітаміни. Наприклад, шпинат зберігає більшу кількість фолієвої кислоти, коли їжу було приготовано в мікрохвильовці, аніж просто на газовій чи електричній плиті.

 

Якщо мова йде про овочі, то додавання води в процесі їх приготування сприяє прискоренню втрати в них корисних речовин. Наприклад, під час приготування броколі в мікрохвильовці у воді втрачається велика кількість антиоксидантів (а саме від 74% до 97%).  Варто зауважити, що це відбивається і на смакових якостях страви. Приготованій їжі на пару чи з незначною кількістю води, навпаки вдається зберегти максимум поживних речовин.

Стосовно цього працює правило, яке наголошує на тому, що чим менше їжу піддають нагріванню, тим більш корисних речовин в ній зберігається.
Готувати їжу в мікрохвильовій печі значно краще, ніж варити, бо вітаміни  в цьому випадку не переходять у воду, а на сам процес приготування йде менше часу, що сприяє їх збереженню.

Однак готувати або нагрівати їжу в  посуді із пластику не рекомендується. Бо під час процесу підігріву пластику в мікрохвильовці хімічні речовини можуть потрапити в їжу. При цьому увагу науковців найбільше притягують два компоненти, які часто додають в пластик, а саме фталати та бісфенол-А (ВРА). Фталати необхідні для того щоб отримати прозорий та твердий пластик, бісфенол-А необхідний для надання пластику м’якості та гнучкості.

Потрапляння цих речовин до організму можуть викликати порушення роботи ендокринної системи, бо вони мають вплив на рівень гормонів естрогену та тестостерону. Результати досліджень свідчать про те, що ВРА може викликати безпліддя, ожиріння, діабет і репродуктивні проблеми. Окремі дослідження вказують на те, що від цієї речовини підвищується ризик передчасного народження. Саме тому, ще у 2012 році FDA заборонили додавати цей компонент в дитячі пляшечки та чашки.

Посуд для мікрохвильовки

Тому необхідно ретельно обирати посуд, якщо ви часто використовуєте мікрохвильовку. Коли ви практикуєте готувати або розігрівати їжу в мікрохвильовій печі, необхідно дотримуватись наступних правил:

 

  • Використовуйте лише скляний або керамічний посуд.
  • Якщо використовуєте пластик з метою розігрівання  страви, чи для страви, яка вже підігрілась, то звертайте увагу на те, щоб пластиковий посуд був для цього призначений. Як правило, на ньому має бути проставлене відповідне маркування.
  • Якщо ви помітили на пластиковому посуді пошкодження – то відмовтесь від його використання. Це саме відноситься і до  старих контейнерів з подряпинами, або таких, що тріснули. Варто зауважити, що в них не дозволяється не тільки розігрівати їжу, але й залишати її гарячою.
  • Відмовтесь від нагрівання та зберігання їжі в пластиковому посуді, який для цього не призначений.

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/chi-shkidlivo-nagrivati-yizhu-v-mikroxvilovczi.html?=page460