Чому корисно грати в футбол

Вечір перегляду важливих матчів футболу для мільйонів фанів і просто шанувальників цього виду спорту становиться напруженим та піднесеним. І у нас з’являється хороша нагода не лише підтримати улюблену команду, але й подбати про своє психічне здоров’я:

 

  • Коли ми переглядаємо гру, то відчуваємо себе частиною команди. Відчуття емпатії нам дозволяють відчувати так звані дзеркальні нейрони. Завдяки їм ми можемо відчувати зв’язок і спільність без вербального спілкування та безпосередньої розмови.
  • Якщо команда, за яку ви вболіваєте, добре грає чи виграє, наш мозок починає виділяти такий нейромедіатор як дофамін, який бере активну участь в процесах регулювання центрів мотивації та задоволення.  Ця реакція може відбуватись і у зворотному напрямку, якщо команда програє, то це сприяє вивільненню кортизолу.
  • Перегляд футбольних матчів впливає і на когнітивні навички. Від перегляду старих футбольних матчів із «золотого фонду» сповільнюється розвиток деменції. Піднесені емоції, під час перегляду матчу стимулюють емоційну пам’ять та спогади, і здатні потенційно посилювати діяльність мозку.
  • Однак футбол корисно не лише переглядати, але і в нього й грати. Користь від цього зайняття є різнобічною і її можна перелічувати дуже довго:
  • Регулярна гра в футбол, як і будь-яка інша активність, зрощують у нас відчуття щастя – ми починаємо здоровіше харчуватись, наше здоров’я покращується, від чого зростає наша самооцінка та зменшується стрес.
  • Гра в футбол є хорошим кардіотренуванням, яке сприяє покращенню аеробних здібностей та здоров’я серця і судин, завдяки їй нам легше тримати нашу вагу в нормі та від цього покращується тонус м’язів, що має позитивний вплив на силу і витривалість.
  • Під час гри ми навчаємось координації, спільній роботі та обміну, а також швидко приймати рішення, «думати на ходу», це сприяє покращенню уміння концентрації, наполегливості та самодисципліни, а також підвищенню нашої впевненості та самооцінки.
  • Гра у футбол корисна для людей в будь-якому віці, в той час як результати багатьох досліджень свідчать про користь цього виду фізичної активності, як від ліків.

Досить цікавим є факт існування практики «ходячого футболу» для людей зрілого віку. Вона була створена для того, щоб люди яким виповнилось уже 60, могли грати у футбол, такий темп гри дозволяє їм зменшити ризик дискомфорту та появи травм, бо буде значно повільнішім, майже зі швидкістю ходьби.

Існують докази того, що футбол у різних форматах тренувань і навантажень є корисним при таких хронічних хворобах – як діабет 1 та 2 типу, гіпертонії, ожирінні та багатьох захворюваннях м’язів, кісток та суглобів (остеоартрит, ревматоїдний артрит, остеопороз), при синдромі хронічної втоми чи навіть депресії.

Фізична активність є сама по собі джерелом стресу, бо під час командної гри виділяється адреналін. Ми щомиті знаходимось напоготові, серце калатає і поки проходить тренування, то ні про що не можемо думати, окрім цього, і таким чином заспокоюємось, бо, як відомо, будь-яка фізична активність здатна вдало відволікати нас від думок.

Гра у футбол являється хорошою стратегією для того, щоб подолати психічні розлади та соціалізуватись.

Під час гри в командні види спорту, активно виділяється окситоцин – важливий гормон та нейромедіатор, який має знеболювальну та заспокійливу дію. Результати проведених досліджень свідчать про те, що він підвищує позитивні соціальні емоції, а також бере участь у формуванні довіри, щедрості, альтруїзму, згуртованості, співпереживання та соціальної мотивації.

Гра у футбол, як і  співи, чи забіг, дозволяють нам подолати почуття самотності та ізольованості, адже породжують стан соціального розвитку та виділення окситоцину.

Підсумовуючи все вище сказане, варто зауважити, що вболівальникам футболу корисно про нього згадувати не лише в пабі за кухлем пива, але й грати в нього, хоча б іноді.

 

Джерело: https://suprun.doctor/zdorovya/chim-korisno-grati-u-futbol.html?=page642