Чи віддавати дитину до школи у 6 років?

 

Ось прийшов той час, коли батьки повинні прийняти зважене рішення – чи йде їх дитина до школи в цьому році. Офіційно набір до першого класу стартував 1 квітня, але в багатьох школах ще взимку почали формувати класи. Тому деякі батьки уже давно вибрали школу й подали документи.

Зараз на першій співбесіді у школах діти проходять невелике тестування. У них перевіряють первинні навички письма, читання та знання складу числа в межах 10. Одним словом, за сучасними стандартами, майбутній першокласник має прийти до школи підготовленим. Тому деякі батьки віддають своїх дітей на підготовчі курси для дошкільнят або займаються самостійно, використовуючи педагогічні ігри «Абетка від Розумників», «Математика» від мультимедійного видавництва «Розумники».

До слова, за спостереженням методистів та психологів видавництва, під час таких вступних тестів дошкільнята гарно знали букви і як правильно їх читати, швидко знаходили літери у текстах; вміли розрізняти геометричні фігури і кольори, порівнювати предмети за розмірами та правильно їх рахувати. Також в Україні зараз на базі початкових шкіл проводиться Всеукраїнський педагогічний експеримент «Розумники» (Smart Kids). Вчителі, чиї класи беруть участь у цьому проекті, навчають дітлахів за допомогою педагогічних ігор. У цьому експерименті немає жорстких рамок щодо добору шкіл-учасниць, до нього може долучитися будь-яка школа та готувати свої майбутніх першачків та навчати учнів початкової школи за новітніми технологіями.

Сьогодні більшість психологів однозначно заявляють, що найбільш гарний вік для початку шкільного навчання це 7 років. Ще наші бабусі говорили: «Якщо у дитини випав хоча б один молочний зуб і він може дотягнутися до вуха через голову рукою – він готовий». Це було чисто фізичне визначення готовності дитини до школи. Ця вікова мудрість підтверджується сучасними дослідженнями в галузі нейрофізіології. А.В. Семенович – нейропсихолог, кандидат психологічних наук, професор коментує, що саме в 7 років формується довільна увага і багато інших мозкових механізмів, які дозволяють дитині бути успішним у навчанні. Інакше кажучи, мозок готовий до того, щоб дитина просто висиділа 45 хвилин.

Перед тим, як прийняти рішення відводити дитину до школи, варто батькам проконсультуватися з психологом, визначити чи сама дитина готова до нового кола спілкування. 
Займіть, хоча б на кілька днів, позицію простого спостерігача. Постарайтеся подивитися на свою дитину трохи відсторонено: як вона спілкується з однолітками чи подобається їй це, на скільки уважна та зосереджена на якомусь предметі. Часом батьки та педагоги забувають, що школа не тільки дає та поглиблює знання, а формує у дитини вміння спілкуватися з однолітками та пристосовуватися до певної ситуації. Навіть якщо Ваша дитина вміє чудово читати, писати і навіть вирішує тригонометричні завдання в шість років, але при цьому абсолютно не вміє ладити з однолітками, агресивна або навпаки надто сором’язлива, то необхідно десять разів подумати. Може почекати ще рік? Або як альтернатива – вибрати дистанційну освіту.

У кожної дитини є індивідуальні психофізіологічні особливості: одна дитина зможе впоратися з майбутнім психологічним навантаженням, а інша, можливо, ніколи не навчиться цьому. Тому якщо ваша дитина майбутній першокласник, то вже зараз ставте собі найголовніше питання: «Вам потрібно, щоб дитина ваша була психологічно здоровою або щоб вона у 16 закінчила школу?».