Чисте повітря – здорові суглоби

Люди, які живуть у 50-ти метрах від міжміської чи головної автомобільної дороги, мають на 31% підвищений ризик розвитку ревматоїдного артриту.

Вченим і досі важко визначити генетичні фактори виникнення цієї недуги, тому вони звертають увагу на зовнішні чинники, особливо забруднення повітря вихлопними газами. Віддаленість на 200 метрів від автомобільної дороги з активним рухом демонструє значно меншу ймовірність виникнення системних аутоімунних захворювань. А для тих, хто живе просто біля дороги, такий ризик підвищується на 63%.

Загалом вчені вже знаходили підтвердження того, що забруднене повітря може бути причиною виникнення різних хвороб, але вперше з’явилися дані про зв’язок цього фактору і підвищеного ризику розвитку ревматоїдного артриту.

Jaime E. Hart, Francine Laden, Robin C. Puett, Karen H. Costenbader, and Elizabeth W. Karlson. “Exposure to Traffic Pollution and Increased Risk of Rheumatoid Arthritis,” – Environmental Health Perspectives [Опубліковано в Інтернеті до офіційного видання].

 

Також читайте “Гімнастика тайцзицюань проти болю у суглобах”