Чому ми кашляємо

Кашель – це нормальний рефлекс для очищення дихальних шляхів від дрібних частинок, мікроорганізмів, слизу або їжі або напоїв, які випадково потрапляють по “неправильній трубі”. Але коли ми страждаємо від настирливої застуди чи грипу, кашель набуває іншого значення.

Те, що часто починається як лоскот у горлі при перших ознаках інфекції верхніх дихальних шляхів, може легко перерости в сухий кашель, а потім кашель з відхаркуванням.

Чому ми кашляємо, коли захворіли на грип чи застуду?

У статті в журналі BMJ Open Respiratory Research професор Алін Моріс – керівник відділу респіраторної медицини в Центрі серцево-судинних і метаболічних досліджень медичної школи Халл-Йорк у Сполученому Королівстві – пояснює, наскільки важко вивчати кашель.

В той час, як вчені не можуть визначити один остаточний механізм, який викликає кашель, є кілька теорій – запалення, пошкодження клітин і слизу.

Віруси застуди та грипу атакують наше тіло через носову оболонку. У відповідь наша імунна система намагається дати відсіч, відкривши ящик пандори запальних процесів.

Проф. Моріс пояснює, риновірусна інфекція призводить до концентрації прозапальних молекул, таких як брадикінін, який також бере участь у виникненні ангіни.

Хоча вони відіграють важливу роль у боротьбі з застудою, деякі вчені вважають, що ці молекули є, власне, причину нашого кашлю.

Пошкодження клітинної оболонки в дихальних шляхах є поширеними при інфекціях грипу і може бути причиною того, що ми, як правило, маємо більш часті кашльові приступи саме з грипом, ніж із застудою.

Виробництво слизу також поєднується з факторами, що обумовлюють провину, тому що, як відомо, стимулюють нервові рецептори. Це веде нас до прричини кашлю: нервові закінчення в наших дихальних шляхах.

Блукаючий нерв і кашель

Кашель – це рефлекс, опосередкований блукаючим нервом. Нервові закінчення, що викликають кашель, розміщені на рівні гортані або трохи нижче, саме тому сигнали проникають так глибоко в дихальні шляхи.

Ось чому простудні захворювання, пов’язані з носом і головою – так звані застуди – не викликають кашлю, пояснює професор Рон Екклз.

Кашель може тривати протягом 3 тижнів, хоча деякі – відомий як поствірусний або постінфекційний кашель – може мучати нас до 8 тижнів.

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320190.php?sr