Чи дійсно суші такі корисні?

суші

Суші – це не просто делікатес, це практично вид мистецтва. Маючи скромне коріння, починаючи із способу збереження риби в Японії, ця страва стала надзвичайно популярною та вишуканою стравою в Америці та Європі.

На початковому етапі суші здаються здоровою, поживною їжею: рис, овочі, свіжа риба, проте, існує безліч різних варіацій щодо того, як можна готувати суші та які інгредієнти використовуються.

По-справжньому швидко: що таке суші?

Суші – це страва із рису, овочів та вареної або сирої риби, загорнута в рулет водоростей. Згідно з вичерпними оглядами в галузі харчової науки та безпеки харчових продуктів, як правило, існує три типи суші, і вони включають: нігірі, макі та темакі.

Нігірі – це сира риба, лососева ікра, варені креветки або нарізане яйце на рисі.

Макі – це рулетні суші.

Темакі, або ручка, – це суші, розкатане вручну у формі конуса. Розбіжність інгредієнтів у цих видах суші з’являється там, де починає з’являтися питання здоров’я.

Для приготування суші рис, насичений оцтом, формується вручну і посипається сирою рибою або іншими морепродуктами. Оцет додають до вареного рису, щоб досягти рівня рН 4,6 або менше, залежно від уподобань кухаря; деякі кухарі люблять додавати трохи солодкості їхньому рису, щоб зробити його більш смачним, і тому можуть бути включені інші інгредієнти, такі як цукор та / або сіль”.

У рулетному варіанті (макі) використовується спеціальний бамбуковий килимок, а норі (тонкий лист підготовлених водоростей) обмотується навколо рису та начинок, таких як яйце, авокадо, манго або огірок. Норі містить значну кількість вітамінів А, В1, В2, В6, В12, С, ніацину та фолієвої кислоти, а вміст вітаміну С може зменшитися при висушуванні продукту.

Приготування та приправи можуть зменшити їх корисні для організму ефекти. Наприклад, рулети, змочені в темпурі та смажені і потім покриті вершковим соусом, будуть не такими, як ті, що загорнуті виключно в норі та начинені  рибою, рисом та овочами.

Які види суші найздоровіші?

Що стосується здоров’я та довголіття, то японська дієта суттєво сприяла збільшенню тривалості життя, і це частково завдяки рибі, яку вони їдять, яка  містить жирні кислоти EPA та DHA. Якщо ви шукаєте, що замовити, то дієтолог  рекомендує “нігірі (тонкі скибочки сирої риби, покриті невеликими кульками оцтового рису) і сашимі (тонкі скибочки сирої риби), поряд із салатом і набором варених овочів, які є чудовими джерелами клітковини та мікроелементів.

Якщо ви шукаєте суші у роллах, спробуйте використовувати здоровіші види риби, такі як лосось і скумбрія (у яких мало ртуті). Уникайте соєвого соусу з високим вмістом натрію та зверніть увагу на інші корисні підсилювачі смаку, такі як васабі або маринований імбир (гарі).

Які переваги суші для здоров’я?

Різні комбінації різних овочів та риби мають різні корисні переваги – особливо з такими добавками, як васабі та імбир, – але що саме роблять усі ці ароматні інгредієнти для вашого тіла?

Це може допомогти поліпшити стан здоровя кишечника

Основним фактором, що сприяє здоров’ю японців, є мікробіота кишечника, яка процвітає на ферментованих овочах та таких продуктах, як бок-чой, морські водорості, гриби, кімчі, натто та тофу. Дієтичні клітковини забезпечують пребіотики та хороше поживне середовище для корисних мікробів і допомагають очистити кишечник від шкідливих речовин, які виробляють шкідливі для здоров’я бактерії.

Це може зміцнити вашу імунну систему

Васабі, унікальний ароматизатор, який використовується для приправлення та дезінфекції сирої риби в суші, має значну користь для здоров’я та сприяє зміцненню імунної системи. Васабі багатий на сполуки, які мають антибактеріальні властивості та сприяють пом’якшенню мікробних елементів або прихованих патогенів та вбиває деякі форми бактерій E. coli та Staphylococcus.

Це може допомогти покращити здоров’я серця

Лосось і скумбрія є прекрасними джерелами білка на додаток до омега-3 жирних кислот DHA, які можуть зменшити ризик ішемічної хвороби серця (а також підтримувати здоров’я мозку та збереження пам’яті). Існують достовірні докази того, що DHA, виявлений у жирній рибі, може знизити кров’яний тиск і знизити ризик гіпертонії, двох загальних факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця.

Це може допомогти природному процесу детоксикації вашого організму

Норі (засушені морські водорості), які найчастіше використовують для приготування суші, надзвичайно поживні. Вони містять у 10 разів більше вітамінів, ніж шпинат, і містить від 30 до 50% білка і лише 0,1% цукру.

Можливі ризики вживання суші

Суші можуть бути як і корисною стравою, так і мати певні недоліки, тому, є і кілька ризиків, які слід врахувати.

Збільшення споживання солі

Сіль робить суші такими ароматними. Рис, риба і навіть морські водорості контактують із сіллю під час процесу приготування. Головна проблема солі полягає в тому, що нирки мають певні проблеми з виведенням надлишку натрію в крові. Ваш організм намагається розбавити натрій і затримує більше води, що збільшує загальний об’єм крові. Це призводить до того, що кровоносні судини працюють понаднормово, щоб перекачати всю цю кров, що призводить до високого кров’яного тиску, інфаркту, інсульту і навіть серцевої недостатності. Ключовий висновок? Обмежте кількість солі у вашому раціоні.

Збільшення вуглеводів

Білий рис є ключовим інгредієнтом суші, і, на жаль, це рафінований вуглевод, тобто він містить цукор і позбавлений усіх поживних речовин. Різниця між білим рисом і менш обробленим бурим рисом полягає в тому, що після обробки зерно позбавляється корисних лушпиння, висівок і зародків. А це клітковина, яка сприяє здоровій флорі кишечника і виконує роль пребіотика. Дослідження показали, що збільшення споживання рафінованих вуглеводів сприяло поширенню діабету 2 типу в, а білий рис має високий вміст цукру, що може призвести до переїдання через стрибки артеріального тиску та рівня інсуліну.

Збільшення ртуті у раціону

Риба, яку слід уникати через високий вміст ртуті: королівська скумбрія, марлін, апельсинова груба шкурка, акула, риба-меч, черепиця та великоокий тунець. Експерти рекомендують поміняти жовтоперого та великоокого тунця, який накопичує найбільше ртуті протягом усього життя, на легкого тунця. Якщо ви готові взагалі відмовитись від тунця, ви можете зупинити свій вибір на молюсках, вугрі, лососі, крабі.

Загроза харчових захворювань

Приготування їжі впливає на безпеку харчових продуктів. Однією з найбільших небезпек споживання сирих, недоварених або заморожених морепродуктів є паразити, які можуть розвиватися природним шляхом у багатьох тварин і передаватися людям та викликати певні захворювання. Людям, що мають аутоімунні захворювання та певні стани, такі як вагітність та похилий вік, рекомендується уникати вживання сашімі, сирої риби та суші.

Що рекомендують експерти при виборі суші?

Звичайно, деякі елементи суші є дуже корисними для вашого здоров’я, а деякі – менш зоряними. Не всі суші однакові. Якщо ви абсолютний любитель суші, є способи забезпечити себе від потенційно негативних наслідків їх споживання.

Замість того, щоб покладатися на назви, подивіться на те, що всередині суші, а також на соуси. Вибирайте суші  з улюбленими морепродуктами, овочами, такими як огірок і морква, і додайте вершковості з авокадо.

Замовляючи суші-роли (макі), попросіть додавати  менше рису, щоб запобігти стрибкам цукру в крові через велике вуглеводне навантаження білим рисом та підсолоджувачем, що використовується для його виготовлення.

“Загалом кажучи, якщо основою є лосось, тунець та інші морепродукти, суші можуть бути чудовим варіантом. Щоб довершити користь риби, подумайте про те, щоб додати до неї овочі та зменшити кількість вуглеводів у виді білого оцтового рису.

Джерело: https://www.health.com/nutrition/is-sushi-healthy