Як дізнатися що поріз інфікований?

поріз інфекція

Деякі порізи швидко загоюються, а інші потребують більше часу – розташування розрізу, його глибина, причини травми та спосіб лікування рани – все це впливає на час та якість  загоєння порізів.

Розріз може виглядати не дуже приємно, поки він загоюється, але це не обов’язково означає, що щось не так. Коли ваша шкіра регенеруєтсья, вона проходить кілька етапів, що включають різні її кольори та текстури (багато з яких є нормальними, включаючи шкіру рожевого, білого та жовтого кольору, і навіть сукровицю).

Але бувають ситуації, коли поріз із неприємним виглядом сигналізує про проблему, зазвичай про інфекцію. Так само, як інфекції всередині вашого організму,  не варто ігнорувати інфекції на вашій шкірі. Отже, що нормально, а що ні, коли йдеться про порізи, і як слід лікувати інфікований поріз? Ось посібник із розшифровки того, що ваш поріз може вам сказати про ваше здоров’я.

Як можна визначити, що поріз заражений?

Виявлення інфікованих порізів може бути складним, хоча б тому, що легке почервоніння, набряк і біль є нормальними в перші години та дні після того, як ви його отримали. Зазвичай, це не ознаки того, що щось пішло не так.

Натомість вам доведеться дивитися поза рамками, як буквально, так і метафорично.

“Будь-яке почервоніння, яке поширюється більше ніж на 5 см навколо розрізу або не зникає, може бути ознакою інфекції”, – розповідає Майкл Білле, доктор медичних наук, лікар екстреної медицини. Він додає, що “такі симптоми, як лихоманка, озноб, збільшення лімфатичних вузлів та загальне нездужання вказують на те, що інфекція поширюється за межі зони травми”.

Якщо уражена ділянка навколо вашого розрізу розширюється, і у ваше самопочуття погіршується – це прямі ознаки того, що щось не так. Ви, також,  можете помітити, що шкіра навколо розрізу набрякла і тепла на дотик, ви можете побачити червоні рисочки, що з’явилися від центру розрізу назовні, а також з місця порізу може витікати гній або інші виділення.                                                              

Як виглядає заражений зріз?

Ось приклад того, як виглядає заражений зріз; зверніть увагу, як почервоніння поширилося більш ніж на 5 см від рани на шкірі, і як деякі частини зрізу виглядають набряклими і покритими «скоринкою».

Хто найбільше ризикує інфікувати порізи?

Два фактори збільшують ризик зараження після подібного роду травми, каже доктор Білле: тип порізу та загальний стан здоров’я.

Порізи також мають більшу ймовірність заразитися, якщо вони зазубрені або глибокі, покривають значну ділянку шкіри, включають слину будь-якого виду (завдяки укусу людини або тварини) або був здійснений брудним предметом.

Порівняно чистий поріз, наприклад, щойно вимитим кухонним ножем, рідше викликає інфекцію, ніж наступивши на шматок скла на пляжі.

Але тут також відіграє значну роль ваш власний стан здоров’я: певні захворювання, такі як діабет, аутоімунні стани та ВІЛ, можуть спровокувати інфікування легше, а також старіння, неправильне харчування та надмірна вага . Люди, які проходять курс хімієтерапії або приймають імунодепресивні препарати, також мають більший ризик розвитку ускладнень після порізів                                   

Як можна вилікувати заражений поріз в домашніх умовах?

Якщо у вас відносно невеликий або незначний поріз і немає серйозних ускладнень для здоров’я, ви можете вилікувати його вдома, якщо помітите його досить рано.

“На самому початку зараження, коли воно злегка почервоніло, ви можете прикласти трохи тепла до порізу, щоб збільшити кровообіг і донести ваші еритроцити до цієї зони [для сприяння загоєнню]”, – сказав Вільям Едвардс, доктор медичних наук, Х’юстонська методична лікарня.                                                                                                                  

Крім того, ви повинні дотримуватися двох основних кроків першої допомоги: очищення та закриття місця порізу.

Прочистить

Існує кілька способів очищення зрізу: обраний вами метод або методи залежать від того, який у вас тип порізу, наскільки він забруднений і що саме є у вас під рукою.

Промийте зріз проточною водою.

При необхідності очистить область навколо зрізу милом.

Ви можете скористатися пінцетом або наконечником для видалення сміття з рани або невеликим шприцом, щоб вимити його.

Дайте йому висохнути на повітрі, зберігаючи його в чистоті.

Повязка

На розріз слід накласти нелипкий матеріал або пов’язку для рани і міняти бинт щонайменше щодня, поки поріз не покриється. Використовувати крем з антибіотиками необов’язково; Деякі люди вважають, що це прискорює процес загоєння, але інші можуть мати алергічну реакцію на такі продукти, говорить доктор Білле.

Коли слід звернутися до лікаря з приводу зараженого порізу?

Якщо зволоження теплою водою та пов’язки поріза не зупиняють ранні стадії зараження, вам доведеться звернутися до лікаря для подальшого лікування.

Якщо ваш розріз глибокий, важливо зробити це якомога швидше, каже д -р Едвардс, тому що шви зазвичай не можна використовувати, коли порізу більше 12 годин.

Він також зазначає, що іноді неглибокі порізи в певних місцях з’єднання, наприклад, в ліктях або пальцях суглобів-можна зшити, щоб уникнути постійного повторного відкривання рани, яке може статися через розташування рухливих суглобів біля місця порізу.

Навіть якщо шви не потрібні, можливо, лікарю доведеться очистити ваш розріз від мертвої або інфікованої тканини) і призначити антибіотики для запобігання потенційної  інфекції. Для лікування інфікованих порізів використовуються різноманітні  антибіотики. Це залежить від джерела рани і того, наскільки глибока інфекція.

“Укуси людей або тварин вимагають одного типу антибіотика, тоді як ми використовуємо інший тип для звчиайних  порізів”, – каже доктор Едвардс. “Поверхневі інфекції можна лікувати пероральними антибіотиками, але основні інфекції можуть потребувати стаціонарних антибіотиків IV і, можливо, навіть хірургічного дренування”.                                                                                                                 

Навіть якщо ваш розріз спочатку був невеликим, не думайте, що він не схильний до інфекцій. Навіть не припускайте, що інфекція просто пройде сама; навіть невеликі порізи можуть стати вікном можливостей для патогенів, деякі з яких можуть призвести до серйозних захворювань і вимагають негайної медичної допомоги.

«Інфекція, яка поширюється назовні від порізу, майже завжди вимагає антибіотиків, – пояснює доктор Білле, – і будь -який поріз, що трапляється у брудній воді, слід перевірити, оскільки вони зазвичай потребують антибіотиків для запобігання можливих інфекцій».

Деякі поширені ускладнення інфікованих порізів включають:

·     Целюліт, бактеріальна інфекція глибоких тканин шкіри.

·     Правець, бактеріальна інфекція нервової системи. “Правець є дуже рідкісним ускладненням у пацієнтів, яким щеплення робили в дитинстві, але це загрожує життю, якщо це станеться”, – говорить доктор Білле. “

·      Сепсис, потенційно смертельна інфекція, викликана ланцюговою реакцією запалення по всьому тілу.

·     Некротичний фасціїт, бактеріальна інфекція, яка спричиняє загибель тканин і може призвести до синдрому токсико-шоку.

Більшість із цих ускладнень стаються рідко при швидкій медичній допомозі, але ризик розвитку вторинних та небезпечних для життя станів зростає, чим довше ви залишаєте інфекцію без належного лікування. Доктор Білле зазначає, що біль та почервоніння, які не покращуються після промивання та використання безрецептурних знеболювальних засобів, повинен оцінити лікар. Краще бути в безпеці, ніж потім шкодувати, що вчасно не звернувся за допомогою.

“В основному, якщо ви хвилюєтесь, перевірте це, сходіть до свого лікаря”, – радить він. “Я б краще побачив 100 проблемних пацієнтів, ніж хтось сидів удома і страждав”.

Як можна запобігти зараженню порізів?

Найпростіший спосіб запобігти зараженню порізу – це виконати ті ж два кроки по догляду за зараженою раною: очистити і покрити.

“Найпростіший та найефективніший спосіб лікування – потримати поріз під сильним потоком проточної води принаймні на хвилину”, – каже доктор Білле. ” Можна довше, якщо поріз великий або особливо забруднений”.

Доктор Едвардс погоджується, кажучи, що турбулентність є одним з найкращих підходів для видалення частинок, які можуть викликати інфекцію. Після цього він рекомендує щодня очищати зріз напівміцною сумішшю перекису водню та води, використовуючи антибіотичні мазі для місцевого застосування, такі як поліспорин або бацитрацин, і наносити на розріз не пластир,а матеріали які не порушать процес загоєння, коли потрібно зняти і змінити пов’язку.

                                                                                                                     

Джерело : https://www.health.com/condition/pain/infected-cut