Як діють сонцезахисні засоби

Косметичні засоби з сонцезахисними фільтрами (SPF) оберігають нас від ризику раку шкіри, а також від появи дрібних зморшок, пігментних плям  та інших ознак передчасного старіння. Але навіть ті люди, які регулярно й старанно використовують креми, гелі та спреї з SPF, часто припускаються помилок, які зводять нанівець усі їхні старання. Отже, спробуймо з’ясувати, як правильно застосовувати сонцезахисні засоби.

Накладайте сонцезахисний засіб на шкіру за 30 хвилин до виходу на сонце.

Часто можна побачити картину, як люди приходять на пляж, перевдягаються в купальні костюми, далі зручно облаштовуються і розстеляють рушники, а лише потім дістають сонцезахисні засоби та починають ними мастити тіло. Це – груба помилка. Застосовуйте крем за півгодини до того, як вийдете на сонце – за цей час шкіра його абсорбує і фільтри почнуть працювати. В іншому випадку ви упродовж досить тривалого часу залишаєтеся незахищеними від шкідливої дії ультрафіолетових променів.

Наносьте сонцезахисний крем на все тіло

Якщо ви вважаєте, що наносити крем слід лише на ті місця, які не захищені тканиною, то помиляєтеся. Насправді тканина лише частково блокує шкідливе опромінення, а якщо ви на пляжі й на вас купальник з тонкого синтетичного матеріалу – то цей захист цілком мізерний. Отож, збираючись на пляж, роздягніться догола і, стоячи перед дзеркалом, в якому ви бачите себе в повний зріст, ретельно намастіть кремом усе тіло. Не забудьте добре намастити всю спину і задню частину ніг, під пахвами, підошви ніг і пальці на ногах, а також вуха, повіки й долоні.

Не забудьте захистити від сонця губи

Губи, як і решта тіла, потребують захисту від згубної дії ультрафіолетового опромінення. Тому дуже важливо накладати на них сонцезахисний засіб. Але крем, який ви застосовуєте для тіла, для губ не підійде – він довго не триматиметься, та й навряд чи вам сподобається його смак на губах. Для захисту губ вам потрібний спеціальний бальзам або гігієнічна помада з сонцезахисними фільтрами. Тримайте цей засіб під рукою й наносьте частіше – адже він змивається кожного разу, коли ви їсте, п’єте і навіть просто розмовляєте.

Як підбирати сонцезахисний засіб

Уважно читайте, що написано на етикетці сонцезахисного засобу. Якщо ви збираєтеся купатися або займатися фізичною роботою чи тренуванням, вам потрібний водостійкий крем. Адже звичайний засіб швидко змиється водою або потом. Крім того, якщо ви використаєте засіб без водостійкого ефекту й підете купатися, під дією води він потрапить вам в очі й викличе сильне печіння.

Для обличчя потрібний спеціальний крем

Засіб для тіла не завжди є вдалим варіантом для обличчя, адже шкіра обличчя більш чутлива до подразнень. Якщо у вас шкіра схильна до вугрів або алергічних реакцій, не варто ризикувати, накладаючи на обличчя сонцезахисний засіб для тіла. Передовсім це стосується спреїв на алкогольній основі – вони висушують і подразнюють шкіру обличчя.

Застосовуйте сонцезахисний засіб не лише в сонячні, але й у хмарні дні, а також тоді, коли ви перебуваєте в затінку

Ультрафіолетові промені проходять через хмари – тому похмурий день не звільняє вас від потреби застосовувати SPF захист. Якщо ви сидите на пляжі чи біля басейну під парасолькою, то отримуєте 34% ультрафіолетового опромінення – адже вода і пісок відбивають сонячні промені.

Обирайте засіб широкого спектру дії

Деякі сонцезахисні засоби блокують УФ опромінення типу В – високоактивні промені які можуть спричиняти сонячні опіки. Але не менш важливо захиститися від променів типу А – вони більш глибоко й повільно проникають у шкіру, запускаючи процеси її старіння. Пам’ятайте, що віконне скло і скло вашої машини не пропускають променів УФ-В, але не захищають вас від УФ-А. Тому уважно читайте написи на етикетках сонцезахисних засобів і обирайте ті, які захищають від УФ опромінення обох типів.

Сильніший захист більш ефективний

Для профілактики раку шкіри медики рекомендують використовувати засоби SPF  не менше 15 одиниць. Ще ефективнішим вважається SPF 30, який блокує 97% ультрафіолетових променів.  Засоби рівня SPF 50 блокують начебто не набагато більше – а саме 98% УФ променів, але вони вбирають більше енергії, що продукує вільні радикали, тому експерти рекомендують цей ступінь захисту для сонячного літнього сезону. Водночас, попереджають експерти, засоби SPF 100 можуть давати фальшиве відчуття безпеки – а між тим їх слід наносити так само часто, як і SPF 30.

Сонцезахисний засіб слід повторно наносити на шкіру кожні 80 хвилин.

Не слід думати, що достатньо намаститися кремом один раз– і ви в безпеці на цілий день. Експерти наполягають, що будь-який сонцезахисний засіб, навіть водостійкий, слід наносити на шкіру кожні 80 хвилин.

Підготувала Наталія Кошманенко,
спеціально для «Живи Активно».

Також читайте Корисні поради для краси та здоров’я

12 правил для красивого волосся