Чому шкіра починає швидше старіти?

З віком, у період менопаузи в жіночому організмі починає зменшуватися кількість жіночих статевих гормонів – естрогенів. Коли їх недостатньо, шкіра починає швидше старіти.

Аби дещо загальмувати цей природний процес, лікар радить вживати рослини, що містять фітоестрогени – речовини, які за своєю будовою «нагадують» жіночі статеві гормони. Про корисні фітоестрогени розповідає доктор медичних наук Світлана Галникіна.

До рослин, що містять фітоестрогени належать:

  • соя
  • хміль
  • гранат
  • фініки
  • червона конюшина
  • люцерна
  • дикий ямс
  • донг-квай
  • льон
  • білий чай
  • гінкго-білоба
  • готу-кола 

Позитивно впливають на гормони та шкіру

Ці рослини, а також біологічно активні добавки, до яких вони входять, ліквідують патологічні симптоми перед та в період менопаузи; зменшують явища гірсутизму (надмірне збільшення волосяного покриву); позитивно впливають на старіючу шкіру, оскільки посилюють синтез колагену та еластину, стимулюють оновлення клітин шкіри і нормалізують утворення жирового прошарку шкіри. Фітоестрогени – це природне джерело молодості і краси.

Мають поживні речовини

Слід також вживати олію льону, яка окрім фітоестрогенів містить інші поживні речовини, такі як омега-3 та омега-6 ненасичені жирні кислоти. Але не у вигляді масок чи косметичних кремів, а всередину – як приправу до салатів, можна просто випити столову ложку продукту зранку натщесерце.

Сприяють омолодженню і оздоровленню

Багато косметологічних компаній, яким відомий омолоджувальний та оздоровчий ефект фітоестрогенів, додають ці речовини до косметичних засобів, іноді на етикетці можна побачити 20%, 30% чи навіть 40% льняної олії у кремі. Але навіть 50% концентрації цієї олії при нанесенні на шкіру обличчя не має ефекту, адже розщеплення фітоестрогенів відбувається ферментами шлунково-кишкового тракту. Отож, як бачите, краще вживати такі продукти всередину, принцип «чим більше – тим краще» тут не спрацьовує.

Знищують шкідливі бактерії

Дія фітоестрогенів не обмежується їх естрогеноподібним впливом. Майже всі вони є потужними антиоксидантами, знищують шкідливі бактерії та гриби в організмі.

Запобігають появі злоякісних пухлин шкіри

Особливо потужні за дією катехіни, які містить білий чай. Імператорський – саме так називають його у Китаї. Це улюблений засіб від зморшок та головний жіночий секрет краси і молодості, що передається китаянкам від покоління до покоління. Білий чай містить речовини, що стримують процес старіння шкіри і запобігають появі злоякісних пухлин шкіри. До того ж, захисні властивості білого чаю у багато разів вищі, ніж у зеленого чи чорного. Він багатий на вітаміни, особливо С та В, покращує травлення, зміцнює імунну систему, захищає організм від вірусів та бактерій, містить вітамін Р, що зміцнює стінки судин. Цікаво, що для цього слабоферментованого різновиду чаю використовують лише молоді сріблясто-білі бруньки та листочки, збираючи їх лише чотири дні на рік, не піддають скручуванню, штучній сушці, ферментації тощо.

Позитивно впливають на кровоносні судини

Зовнішній вигляд шкіри, а також її зволоження значною мірою залежать від стану кровоносних судин дерми, тому необхідно вживати біологічно активні добавки, які покращують мікроциркуляцію у тканинах. Чудо-рослиною для цього вважають гінкго-білоба. Поліфеноли, які містить ця рослина, мають могутню антиоксидантну дію, позитивно впливають на кровоносні судини, зміцнюючи їх стінки і підвищуючи тонус. Таку саму дію справляє рослина готу-кола (центела азіатика).

 

Також читайте “Зелений чай корисний для шкіри”