Чи можна вплинути на метаболізм?

метаболізм

Метаболізм походить від грецького слова metabole, що означає — зміна, перетворення. Метаболізм або обмін речовин – це сукупність хімічних реакцій, що відбуваються в живих організмах.

Під метаболізмом розуміють індивідуальний процес організму, який не можна скоректувати кардинальним чином, використовуючи для цього лише зовнішні фактори.

Швидкість метаболізму

Причиною того, що не вдається пришвидшити процес обміну речовин є певні фізіологічні властивості людини. Швидкість метаболізму в стані спокою буде прирівнюватись кількості калорій, яку потребує організм, якщо він буде перебувати в стані спокою протягом доби.

Варто зазначити, що показники метаболізму у стані спокою у різних людей, які матимуть одну стать, вік, зріст, вагу та склад тіла будуть мати різні значення і ця різниця може складати до 10%.

Швидкість обмінних процесів у стані спокою буде певним чином впливати на вагу людину. У тому випадку, коли сума калорій, які спожили протягом дня буде більшою за кількість калорій, що були спалені (за це й буде відповідати швидкість метаболізму) вага людини буде збільшуватись.

Внутрішня робота організму може впливати на різні показники швидкості метаболізму.

Для функціонування деяких органів потрібно більше енергії в порівнянні з іншими. Людина, у якої буде велика печінка, може мати вищу швидкість обміну речовин. До того ж різниця у розмірі мозку також може грати роль.

Генетика теж не залишається в стороні й безпосередньо впливає на процес обміну речовин, вона може пояснити різні показники швидкості метаболізму у людей, які мають подібну масу тіла.

Від методів, за допомогою яких здійснюють вплив на обмін речовин не варто чекати довготривалого результату – вони може лише скоригувати цей процес, але не зробити його швидшим.

Дослідження, учасниками якого стали 50 жінок з зайвою вагою довело, що за допомогою додаткового споживання води можна незначною мірою пришвидшити метаболізм у стані спокою.

Середнє значення додаткових калорій, які спалювали учасниці експерименту складало 50 калорій на день, що прирівнюється половині банана.

Для того, щоб не завдати шкоди організму рекомендується не пришвидшувати процес обміну речовин, а підтримувати його на максимально високому рівні. Від цієї практики отримають користь ті люди, що хочуть підтримувати комфортний рівень ваги.

Для того, щоб підтримувати метаболізм на високому рівні рекомендується:

  • Не допускати великих перепадів ваги
  • Підтримувати фізичну активність
  • Вживати клітковину та білок
  • Займатись нарощуванням та підтримкою м’язів з віком

За матеріалами: https://wapo.st/3ANtlV7