Дитину-шульгу вчені можуть виявити вже на 18 тижні вагітності

Близько 10% населення планети – «ліворукі», шульги, і відомо, що  будова їх мозку дещо відрізняється від традиційних праворуких. Батькам необхідно зрозуміти свою дитину, а не намагатися перевчити.

Відмінності між ними не лише в тому, яку руку людина вважає домінуючою. У ліворуких домінує права півкуля, у праворуких – ліва.

У дитини-шульги раніше проявляються творчі здібності, але часто вона починає говорити пізніше, і може мати труднощі з вимовою деяких звуків.

Раніше вважали за правильне перевчати шульгу писати правою рукою, але тепер це не більш, як пережитки минулого. Сучасні вчені наполягають: це не патологія, а індивідуальна особливість.

 

Дослідження, проведене італійськими вченими Валентиною Пармою з Міжнародної школи перспективних досліджень в Трієсті та професором Умберто Кастіелло з Університету Падуї , показало, що переважання руки можна визначити вже на 18 тижні вагітності. В експерименті взяли участь 29 вагітних жінок. Їх малюків оглядали в утробі через 4D ультразвукове сканування та аналізували їх рухи руками.

Дослідники зазначили, що їх відкриття може допомогти також передбачити такі розлади, як депресію, шизофренію, аутизм, оскільки для них теж типове виражене переважання однієї півкулі мозку над іншою.