Для витривалих: осінні європейські марафони

Після того, як у Києві успішно пройшов 4 міжнародний напівмарафон, багатьох любителів бігу та й просто здорового способу життя, зацікавило, де ще і коли найближчим часом відбуватимуться подібні спортивні події. Адже для того, щоб стати їх повноцінним учасником, не обов’язково бути саме витривалим марафонцем  (себто пробігти рівно  42 км. 195 м). Адже проведення марафону сьогодні – це справжнє масштабне спортивне свято, в рамках якого відбуваються забіги на різні, значно коротші дистанції. Та й марафон подолати відразу вдається далеко не всім, хто вважає себе до цього готовим.

Наприклад, 11 жовтня така спортивна подія проходила у Будапешті. Spar Budapest Marathon відбувся у столиці Угорщини  вже в 29 раз. Траса забігу без особливих перепад висот розташована по обидва боки Дунаю − і у Буді, і у Пешті. Маршрут проходить по проспекту Андраші та біля замку Буда − це дуже відомі місця, які внесені до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Крім цього, можна побачити Парламент і Оперу, кілька мостів і набережних. Якщо для вас головне не спортивний результат, а сама участь, то аура цих мальовничих місць сприятиме незабутнім враженням від Будапештського марафону. Ну а тих, хто добіжить до самого фінішу, очікує приємний бонус у вигляді  знижок до термальних лазень, якими славиться Будапешт. Після такого фізичного випробовування, яким є, безперечно, марафонський забіг, відвідання лазень є чудовою відновлюючою процедурою. Окрім власне марафону проходили змагання „Сосa-Cola Body Awakening” (30 км дистанція, що дуже рідко практикується), мінімарафон на7 км та короткий забіг на 2,7 км. Тому якщо захочете розпочати свою практику оздоровчого бігу по найкрасивіших місцях Європи з наступного ювілейного, 30-го Будапештського марафону, – вибір вдалий. Особливо  враховуючи, що більша половина учасників цього марафону також іноземці. Це дозволить легше психологічно адаптуватися до забігу у чужій країні. Вартість участі у марафоні цього року становила € 80.

Зате найближчим міжнародним марафоном, на який можна потрапити ще цього року, є TCS Amsterdam Marathon, що відбудеться за тиждень,  19 жовтня. Це один із найбільших європейських марафонів – участь у ньому візьме близько 40 000 людей. Марафон у Нідерландах  має золотий статус IAAF, що гарантує рівень організації й значну кількість супутніх заходів.  Зокрема передбачені забіги на 8 км  та напівмарафон, з яких можна починати вправлятися в бігові на дальні дистанції. Старт і фініш головного забігу − на Олімпійському стадіоні, маршут прокладений без різких підйомів чи спусків. Бігти доведеться і через центр міста, і через передмістя, і вздовж берега річки Амстел − а там вже й вітряні млини, і пастельні голландські пейзажі. До додаткових позитивних моментів відноситься й відносно невисока вартість участі у марафоні – лише € 25.

Наступним буде Airtricity Dublin Marathon, що пройде 27 жовтня у столиці Ірландії. Це єдиний марафон у цій добірці, який проводитиметься не в неділю, як зазвичай, а  в понеділок (цього року з когорти випав й цьогорічний будапештський марафон, але тому, що на саме на цю неділю в Угорщині було призначено муніципальні вибори). Правда, для острів’ян останній понеділок жовтня – також  вихідний день. Дублінському марафону вже 35 років. Траса перегонів абсолютно полога. Старт − на площі Фіцвільям, далі − по центру міста, через Фенікс Парк і до площі Мерріон. Вартість участі – € 85. Якщо ви загорілися бажанням відвідати Дублінський марафон, обов’язково зайдіть на його офіційний сайт – там знайдете чимало корисної для себе інформації.

Дуже заманливою виглядає участь у 32-ому Афінському марафоні, який відбудеться 9 листопада саме там, де  за легендою, 490 р. до н. Е. давньогрецький воїн Фідіппід пробіг із поселення Марафон до Афін, щоб принести звістку про перемогу греків над персами у Марафонській битві. Athens Classic Marathon стартує, звичайно, з Марафона, пролягає біля Марафонського трофею і місця поховання афінських воїнів, далі − узбережжям до центру столиці Греції, повз статую Бігуна (увіковічнює Фідіппіда), а фініш знаходиться на стародавньому стадіоні „Панатінаїкос”.  Пробігти дистанцію, як сам Фідіппід, можна зараз за € 90. Однак слід вважати, що Афінський марафон − один із найскладніших у світі: 22 км доводиться бігти на підйом (незважаючи на цю складність, щороку пробігти історичну марафонську дистанцію береться понад 30 000 бігунів). Однак для тих, хто неготовий повторити подвиг Фідіппіда, але хоче „долучитися до історії”, є забіги на 5 та 10 км.

16 листопада можна взяти участь у єдиному у світі марафоні, маршрут якого проходить по двох континентах. Учасники 36-го Istanbul Marathon будуть стартувати в азійській частині Туречччини, потім перетнуть протоку Босфор і потраплять на територію Європи. Маршрут проходить через  три мости та поруч із всесвітньо відомими місцями Стамбула − Блакитною мечеттю і Святою Софією. Окрім власне марафону, відбудуться забіги на 10 та 15 км, а також змагання із спортивної ходьби на 8 км. Участь у міжконтинентальному марафоні обійдеться у  € 40.

Отож тренуйте витривалість та відкривайте для себе світ, біжучи!