До чого може призвести страх відвідування стоматолога

Через страх піти до стоматолога, люди часто ігнорують проблему та відтермінують візит до фахівця, що призводить до виникнення складних проблем зі здоров’ям ясен та зубів. Це загрожує вимушеним лікуванням, для якого характерний сильний стрес та значною мірою вищі витрати.  Тільки що ви ознайомились зі шляхом, що проходять люди, які страждають від дентофобії чи ж одонтофобії.

Що ховає в собі поняття «дентофобія»?

Для цієї фобії характерне переживання дуже сильної боязні, напруги, неспокою та тривоги, пов’язаних з відчуттям паніки перед проходженням стоматологічних процедур. В четвертому виданні Посібника з діагностики психічних захворювань (DSМ-4) цей стан визначають як специфічну фобію. Варто зазначити, що дентофобія являється досить поширеним явищем, від якого страждає від 13% до 24% людей на земній кулі.

Головний його критерій можна схарактеризувати, як наявність помітного та стійкого страху відносно певних предметів або ж ситуацій, який є надмірним та необґрунтованим, фактом є і те, що така фобія унеможливлює нормальне функціонування або ж є джерелом вираженого стресу.

Саме з такими відчуттями живуть люди, які мають таку фобію. До їхнього страху може входити надмірна тривога перед стоматологами, проведенням стоматологічних процедур, голками, зубами, так викликати боязнь здатні предмети чи ситуації, які якимсь чином нагадують людям тему лікування зубів.

Звук бормашини, що працює  – інструменту для свердління, що використовують стоматологи під час лікування зубів є, як правило, основним фактором страху для таких людей.

Причини розвитку дентофобії

Сприяти виникненню такої фобії можуть безліч факторів. Частіше за все до цього призводить попередній негативний або травматичний досвід лікування зубів у стоматолога (як правило, в дитинстві), наслідування тривожної поведінки наших рідних чи знайомих, які страждають від такої фобії, дискомфорт та напруга через необхідність знаходитись в лежачому положенні, перебуваючи в стоматологічному кріслі (в такому положенні люди відчувають себе вразливими), негативне відношення до лікарів-стоматологів чи стоматологічних процедур, пов’язаних з таким їх висвітленням в ЗМІ чи в кіно.

Тривогу можуть провокувати вигляд голок чи свердел, звук свердління та крики інших пацієнтів, специфічні запахи, які ми досить часто відчуваємо в кабінеті стоматолога.

До симптомів, які характерні для дентофобії відносять наявність: підвищеної пітливості, високого тиску, швидкого серцебиття, нудоти, ірраціонального страху, відчуття панічного страху, задишки та сухості в ротовій порожнині, тривоги та панічної атаки, відчуття боязні та тремтіння.

До чого може призвести страх відвідування стоматолога 

Люди, які страждають від дентофобії, частіше за все,  намагаються не йти до стоматолога до останнього моменту. В результаті такої поведінки зростають витрати на лікування, а також це загрожує появою ускладнень. А саме пульпіту (запалення нервово-судинного пучка), що супроводжується дуже сильним болем, захворюванням ясен – гінгівіту та пародонтиту, що може спровокувати опущення ясен і призвести до втрати зубів.

Варто зазначити, що через такі хвороби можна на лише позбутись зубів. Бактерії, які виникають через хворі ясна можуть через тканину ясен потрапити в кров і стати причиною виникнення серйозних проблем зі здоров’ям, наприклад, через пародонтит можуть виникнути респіраторні захворювання, ревматоїдний артрит, хвороби коронарних артерій та навіть інсульт.

В результаті проведених досліджень було з’ясовано, що бактерії Porphyromonas gingivalis, які викликають захворювання ясен можуть бути однією із причин розвитку хвороби Альцгеймера. Тому рекомендується якнайшвидше зайнятися подоланням фобії, про те як це можна зробити, піде мова в наступній статті.

За матеріалами: https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2569500463334505?__tn__=K-R