Домашні тварини та здоров’я дітей

Досить поширеною є думка стосовно того, що тварини негативно впливають на імунітет дітей, сприяють розвитку в них таких захворювань, як алергія та астма, та приносять в дім багато бруду. Однак результати досліджень вказують на те, що домашні улюбленці можуть приносити користь здоров’ю дітей. Про вплив домашніх тварин на здоров’я малюків і чи потрібно для дітей створювати стерильні умови, піде мова далі.

Який вплив домашні тварини можуть мати на здоров’я дітей

Якщо дозволити дітям в ранньому віці контактувати з певними бактеріями, то, таким чином, можна сприяти утворенню захисного ефекту, який сформує імунні реакції дітей.

Науковці наполягають на тому, що такі контакти є ефективною профілактикою алергії та слабкого імунітету. Особливо, це важливо для першого року життя дитини, бо це є критичним періодом, під час якого розвивається мікробіом кишківника разом з імунітетом.

Ще одним аргументом на користь домашніх тварин є те, що дослідники виявили бактерію, носієм якої є собаки, яка має позитивний вплив на те, як буде розвиватись кишкова мікрофлора.

Дослідження, яке проводилось в Канаді, участь в якому приймало 700 дітей, визнало, що ті, хто тримав вдома собаку до появи дитини на світ, та після нього, мали набагато більше бактерій, які зменшують ризик розвитку таких захворювань, як алергія (дерматит та астма) а також ожиріння.

Така ситуація склалась і з котами. Ці тварини також можуть захистити дитину від розвитку астми, бо є діти, які мають генетичну схильність до цієї хвороби. Однак, якщо в домі є кіт, то розвиток астми у такої дитини є малоймовірним, бо за цих обставин ті гени не стануть активними.

Чи потрібно дітей тримати в стерильних умовах

Думка про те, що навколишній простір біля дитини має бути стерильно чистим є цілком для нас звичною та природною. Однак науковці наполягають на тому, що надмірна чистота негативно впливає на імунітет дитини.

Варто зауважити, що ми потребуємо навіть непатогенні бактерії, для того, щоб тренувати нашу імунну систему.  Чим більш в ранньому віці та частіше ваші діти почнуть мати контакт з нешкідливими мікроорганізмами, тим краще буде тренуватись їх імунна система та справлятись з загрозами, які виникають.

Ще в процесі еволюції склалась така ситуація, що тварини та мікроорганізми з якими ми контактуємо в під час нашого зростання та розвитку являються найкращими стимуляторами та тренерами для нашої імунної системи.

Проте, це не значить те, що ми повинні ігнорувати правила гігієни, або ж маємо право перестати ретельно мити руки. Адже існують бактерії, які провокують виникнення нових інфекційних захворювань, від яких ми потребуємо захисту. Однак, не потрібно забороняти своїм дітям гратись на вулиці або вступати в контакт з домашніми тваринами. Бо таким чином, ви нанесете їм лише шкоди, позбавивши їх надійного захисту від багатьох хвороб.
Також домашні тварини для ваших дітей можуть стати хорошими друзями, з якими дітям буде цікаво гратись та проводити весело свій час. Якщо ви вирішите завести домашню тварину, то повинні стежити і за її здоров’ям, та в разі необхідності водити її до ветеринара.

Джерело: https://moz.gov.ua/article/health/chi-varto-vidmovljatis-vid-domashnih-tvarin-koli-v-sim’i-z’javljaetsja-ditina