Як починати ранок так, щоб вистачало сил на весь день

Перша година після година після пробудження надзвичайно важлива і в цьому переконані лідери бізнесу та професійні спортсмени. І про те, як вони її проводять ми вам розповімо далі у вигляді рекомендацій.

Експериментуйте з часом прокидання

Прокидатись вранці в останню хвилини, практично не маючи в запасі часу, – цілком ефективна стратегія, якщо вашою єдиною метою є бажання уникнути звільнення чи виключення з університету. Однак, якщо ви хочете додати часу для виконання ранкових ритуалів, які надихають, то, вам, очевидно, доведеться експериментувати з більш раннім прокиданням.

Радимо спробувати прямо завтра встати на п’ять хвилин раніше ніж звичайно. Якщо ви звичайно прокидаєтесь в сім ранку, встановіть будильник на без п’яти сім та вставайте в цей новий для вас час протягом робочої неділі. Це може здатись не дуже швидким підходом, однак невеликі зміни можуть суттєво полегшити задачу для того, щоб виробилась нова звичка. Звикнувши прокидатись на п’ять хвилин раніше протягом однієї неділі, можна додати ще п’ять хвилин і почати вставати на десять хвилин раніше протягом наступної Таким чином ви можете знайти час, який найбільше для вас підходить. Однак, не слід вставати занадто рано, щоб у вас не виникло бажання спати серед дня.

Заведіть собаку (серйозно)

Якщо вам складно прокидатись вранці, існує відразу два рішення, які з часом гарантовано допоможуть вам в цьому: 1.) народити дитину; 2.) завести собаку. Бо собака є більш універсальним варіантом, то поговоримо тут саме про неї. Як добре сказав артдиректор Девід Мур, “дуже складно проспати, якщо у вас є собаки, які шалено вас люблять”. Собака не дозволить вам знову заснути й пропустити ранкову прогулянку. Ви все, що в неї є, і вона не заспокоїться, допоки ви не встанете, щоб насолодитись ранком разом з нею.

Завжди заправляйте ліжко

Заправлять ліжко вранці – один з найпростіших заходів, які ви можете прийняти, щоб вранці розбудити свій розум й підготуватись до майбутнього дня. А ще ця нехитра дія суттєво знижує шанси на те, що ви знову залізете під ковдру. Соціальний працівник Хайді Сістар відзначає: “Якщо моє ліжко заправлене, я відчуваю, що мій світ чистий та впорядкований, і можу зосередитись на роботі”. Можливо, у вашому випадку це викличе такі ж емоції. Це, до речі, одна з причин, по якій військові наполягають на тому, щоб солдати кожен ранок заправляли свої ліжка – це підвищує їх дисциплінованість й допомагає з перших хвилин сприймати майбутній день як дещо ретельно сплановане.

Позбудьтеся від фонового шуму

Якщо після пробудження ви спочатку “включаєтесь” в останні новини, рекомендуємо відмовитись від цієї порочної практики. Вони дійсно тримають вас в курсі подій, проте звичайно негативно впливають на весь ваш ранок. Краще послухати тиху класичну музику, яка завжди має заспокійливий ефект, здається, що сама структура такої музики загострює увагу, що й практикує директор Федерального судебного центра в Вашингтоне суддя Джеремі Фогель.

Вийдіть з дому

Відправтесь на пробіжку чи велосипедну прогулянку, або просто погуляйте по окрузі. Якщо у вас ніяк не виходить повністю прокидатись в закритому поміщенні, який сенс в ньому залишатись – вийдіть на вулицю. Ось що сказав з цього приводу атлет-силовик Террі Шнайдер: “Звичайно я виходжу з дому вже через 10-15 хвилин після того, як встав з ліжка. Я зовсім не поспішаю, просто я не бачу сенсу затримуватись в приміщенні довше. Мені дуже до вподоби тиша та спокій раннього ранку, і тому у мене є могутній стимул встати й вийти на вулицю, щоб відчути, що там у мене є своє місце, перш ніж прокинеться й заворушиться все інше людство”.

Починайте ранок з вдячності

Науковий співробітник Массачусетського технологічного інституту Шака Сенсор розповідає: “Першим ділом (вранці) я фокусуюсь на вдячності, точніше кажучи, на трьох речах, за які я вдячний. Я практикую такий вираз вдячності щодня. Якщо ви починаєте ранок з вдячності, пробудження дається набагато легше, бо тоді ваш день сповнений сенсом, який виходить далеко за рамки вашого списку спланованих справ. Якщо ви релігійні, можна промовити молитву. Колишній артдиректор Ерін Лехнер розповів, що починає ранок з простої молитви: “Господи, допоможи мені бачити”. І все. Нічого особливого. Однак на його думку, ця молитва забезпечує його точно тим самим об’ємом перспективи, який йому потрібний протягом дня – тому він постійно повторює про себе ці слова.

Не використовуйте кнопку повтору сигналу будильника

Кнопка повтору сигналу приносить набагато більше шкоди, ніж користі. Коли ви нарешті вилізете з ліжка, то, швидше за все, будете відчувати себе гірше, ніж якби ви встали відразу. За словами письменника Грея Міллера, після натиску кнопки повтору ви “лежите” в ліжку, прикидаючись, немовби спите – це схоже на те, як двигун обертається й реве, а автомобіль не здвигається з місця”.

Чи поставте будильник в іншій кімнаті

Якщо і існують зміни ранкових ритуалів, які здатні значною мірою вплинути на те, як швидко ви прокидаєтесь щоранку, то це звичка залишати будильник не в спальні, а в іншій кімнаті. Якщо ви, лягаючи спати, залишайте будильник в іншій кімнаті, одного лиш вилізання з ліжка, щоб його відключити, часто буває достатньо для того, щоб остаточно вас розбудити й розігнати кров, яка застоялась за ніч. Як пише молодий автор Ліндсі Чемпіон, “який сенс натискати на кнопку повтору сигналу і знову лягати в ліжко, якщо ти вже встав й знаходишся в декількох метрах від ліжка”.

Винаходьте свої правила

Звичайно, у світі знайдеться немало людей, які не погодяться з нашими закликами згуртувати ряди й рішуче виступити проти кнопки повтору сигналу будильника. Якщо ви так робили все життя і для вас цей спосіб працює, можна продовжити в тому ж дусі. Ілюстратор Елі Трір, наприклад, пише про цю кнопку так: “Я знаходжу дещо дивно могутнє в цьому туманному стані напівсну-напівбадьорості.

Я часто помічала, що, коли я перебуваю в ньому мені в голову приходять розв’язання складних проблем, над якими я давно б’юсь, так само як і чудові ідеї”. Звичайно ж, сам по собі той факт, що ви добре себе почуваєте, якщо встаєте з ліжка тільки після того, як п’ять разів натиснете на кнопку повторення сигналу, ще не означає, що ви не оціните підвищеного рівня енергії та продуктивності, який вам може дати відмова від цього підходу. Однак, якщо ви черпаєте натхнення в стані напівдрімоти натхнення, винаходьте для себе власні правила.

За матеріалами: https://www.sobaka.ru/health/health/86379