Мистецтво бути щасливим

«Хюгге» – данське мистецтво бути щасливим завдяки затишку і маленьким радощам. Шведський «лагом», норвезький «фрілюфтслів» і японське «ікігаї» теж заслуговують на увагу.

Хюгге: щастя в дрібницях

Автор однієї з найвідоміших книг про мистецтво «хюгге», директор Копенгагенського інституту дослідження щастя (уявіть, є і такий!) Мік Вікінг згадує, як зустрічав Різдво в старій лісовій хатині. «О четвертій вечора сонце почало сідати, і ми попрямували до будинку, щоб розпалити вогонь, – пише він. – Стомлені й напівсонні, ми сіли перед каміном в теплих светрах і вовняних шкарпетках. У тиші було чутно, як розігрівається їжа, тріщать дрова і гості сьорбають глінтвейн». Атмосфера умиротвореності й спокій, що запанували в ту мить, – це і було справжнісіньке щастя в стилі «хюгге».

Здавалося б, нічого особливого в данській концепції немає. Насолоджуватися теплом і глінтвейном вміють й інші народи, особливо північні. Не вистачало всього-лише експертної думки з цього приводу, котра б підтвердила, що саме в таких дрібницях ховається ключ до щастя. І вже у 2016 році з’явилися люди, які почали культивувати мистецтво «хюгге». Простіше кажучи, сьорбали собі глінтвейнчик і писали книги про те, яке блаженство вони при цьому відчувають.

Зараз важко повірити, що всього кілька років тому про існування «хюгге» знали тільки данці. Щоправда, це не заважало іншим одягати вовняні шкарпетки і сидіти біля каміна зимовими вечорами.

Лагом: живи як вікінг

І поки «хюгге» все ще впевнено тримається на дистанції, до забігу приєднуються й інші тенденції стилю життя. Наприклад, шведський «lagom» (лагом). В перекладі це слово означає «помірність».

Вважається, що лагом був придуманий вікінгами, коли вони   передавали по колу ріг з міцним напоєм. Пити слід було не багато й не мало, розраховуючи, що цього частування повинно вистачити на тих, хто далі. Що ж, не будемо заходити так далеко. Але те, що «lagom» набув найбільшої популярності саме в Швеції – невипадково. Ментально шведи завжди були зваженими і не любили впадати в крайнощі. Прагнення рівності, свободи і справедливості – важливі риси шведського націоналізму. То чи варто дивуватися, що саме вони подарували світу таке цікаве явище як лагом? На практиці це означає ощадливість, ефективне використання благ, готовність піти на компроміс і задовольнятися мінімумом, помірність в усьому, в тому числі й в роботі.

Креативний директор британського журналу «Lagom» Елліот Стокс вважає, що цей новий стилю життя від хюгге відрізняють масштаби: «Це всеохоплююча концепція, яка визначає напрямок усього життя».

Нещодавно деякі компанії зацікавилися комерціалізацією нової тенденції. Звідусіль почали лунати гасла на кшталт: «Нічого зайвого!», «Головне – ефективність!», «Простота понад усе!» і т.д. Так, американська компанія Peach&Lily почала продавати косметику в стилі «lagom», а IKEA використала цей тренд для власної економічної ініціативи.

Ікігаї – сенс вашого життя

Чому на Японському острові Окінава так багато довгожителів? І варто лише його покинути, як шанси дожити до 120 років суттєво зменшуються? Письменник Ден Бютнер переконаний, що справа у ставленні до життя: «В окінавському діалекті немає словосполучення «піти на спочинок». Натомість є чудове слово «icigai» (ікігаї), що означає «причина, через яку ви прокидаєтеся вранці».

Кожен довгожитель, з яким спілкувався Бютнер, мав своє ікігаї. 102-річний майстер карате жив заради бойового мистецтва. 100-річний рибак щоранку виходить в море, щогб забезпечити свою родину. А 102-річна бабуся зізналася, що її ікігаї – це маленька праправнучка. І неважливо, що ви назвете сенсом свого життя. Головне, аби це «щось» або «хтось» допомагало вам насолоджуватися кожним прожитим днем, додавало сил та енергії, мотивувало і створювало задоволення.

Дослідники з Університету Тохоку опитали 43 тисячі японців і дійшли  висновку, що люди, які знайшли своє ікігаї, рідше страждають від хвороб і стресу.

У книзі Франчески Міральєс і Ектора Гарсіаса «Ікігаї: японські секрети довгого і щасливого життя» описано сотні історій, почутих з уст японських довгожителів. Більш того, у книжці зображено схему, за якою можна визначити власне «ікігаї». Для цього слід намалювати чотири кола, які перетинаються. Перше означає те, що ви вмієте робити. Друге – те, що ви любите робити. Третє – чого ви хочете і потребуєте. І останнє означає заняття, яке приносить вам гроші. Середина, де всі ці кола перетинаються, і є ваше особисте ікігаї.

Ще 200 років тому мандрівний філософ Григорій Сковорода описав у своїх роботах принцип «сродної праці» – заняття, яке повинна знайти кожна людина, щоб прожити довге та щасливе життя. Чим вам не ікігаї?

Фрілюфтслів: єднання з природою

Поняття «friluftsliv» з’явилося зовсім недавно. Його придумали норвезькі аристократи XIX століття, охоплені романтичною ідеєю повернення до лона природи.

Сучасна філософія фрілюфтсліву полягає в тому, що світ не обмежується бетонними стінами вашого будинку. Час від часу людині слід вибиратися на природу і згадувати, ким вона є насправді. Прихильники фрілюфтсліву підкреслюють, що йдеться не просто про туризм. Важливо не тільки споглядати красу довколишнього світу, а й намагатися відчути себе його частиною.

«Не беріть камеру і нічого не публікуйте в соцмережах. Просто підніміться на найвищий пагорб за вашим містом і залиште пережиті враження тільки собі,» – рядять прибічники фрілюфтсліву. – Спаліть телевізор, набийте кишені шоколадом і вирушайте в похід!»

У японців є власна версія фрілюфтсліву. Там це називають «сінрін-йоку» або «лісове купання». Японці переконані, що під час прогулянок у лісі ми набираємося фітонцидів, за допомогою яких рослини вбивають шкідливі мікроорганізми і зберігають здоров’я.

Джерело: https://lenta.ru/articles/2017/07/11/happy/