Фруктові та овочеві соки – чи корисні вони для здоров’я?

Фруктові овочеві соки

Фруктові та овочеві соки виготовляють з м’якоті або цілого плоду. Найчастіше виробники подрібнюють або пресують фрукти, ягоди і овочі, щоб вичавити сік зсередини. Далі пастеризують або додають консервантів перед пакуванням кінцевого продукту.

Олег Швець. Лікар-гастроентеролог

Концентровані та неконцентровані соки

На упаковці часто зазначається, що сік виготовлений «з концентрату» або такий напис відсутній. Це стосується процесу виробництва.

Для напою «не з концентрату» сік з фруктів вичавлюють перед пастеризацією. Пастеризація передбачає нагрівання соку для знищення хвороботворних мікроорганізмів. Після цього виробники пакують і продають його.

Сік, на якому є напис «з концентрату», має додатковий етап у процесі виробництва. Спочатку сік вичавлюють, а потім фільтрують, витягуючи воду. Таким чином досягається значна економія при транспортуванні. Перед пастеризацією в концентрований сік знову додають воду. Після пастеризації його фасують для продажу.

Яку кількість можна вважати оптимальною

Вживання рекомендованої щоденної кількості фруктів і овочів допомагає зменшити ризик багатьох захворювань, серед яких серцево-судинні, діабет 2 типу, деякі види раку та ожиріння.

Щоденна рекомендована кількість фруктів становить не менш як 200 грамів фруктів на день для жінок і 300 грамів – для чоловіків. Більша частина, а найкраще і вся ця кількість фруктів повинна складатися з цілих плодів. Порівняно з ними фруктовий сік фруктовий сік містить значно менше клітковини, більше калорій і цукру.

Забагато фруктових соків не корисно для дітей, оскільки вони містять велику кількість вільного цукру. На день дітям віком 1–3 роки варто давати не більше 120 мл фруктового соку, у 4-6 років – 120-180 мл, від 7 років – 200 мл. Дорослим слід обмежитися 200 мл фруктового соку на день.

Існує багато популярних фруктових і овочевих соків, які мають різну енергетичну та поживну цінність та здійснюють різний вплив для здоров’я залежно від фруктів та овочів, з яких їх отримують.

Апельсиновий сік

Склянка (200 мл) соку містить 98 калорій, 1,4 грама білка, 20,5 грамів вуглеводів, 0,6 грама клітковини, 18 грамів цукру, 10% від добової норми калію та 83% від добової норми вітаміну С.

Апельсиновий сік є чудовим джерелом вітаміну С, природного антиоксиданту. Цей вітамін допомагає знизити ризик розвитку різних видів раку, серцево-судинних захворювань, вікової дегенерації жовтої плями та катаракти, зберігає здоров’я шкіри та стимулює імунну систему, захищаючи нас від інфекцій.

Цей сік містить фолієву кислоту, яка відіграє важливу роль у синтезі ДНК і допомагає підтримувати ріст і розвиток плода у вагітних жінок.

Однак деякі з цих поживних речовин втрачаються під час обробки та зберігання. Одне дослідження показало, апельсиновий сік у пакетах містить на 15% менше вітаміну С і на 27% менше фолієвої кислоти, ніж вичавлений в домашніх умовах.

Журавлинний сік

Склянка (200 мл) соку містить 96 калорій, 0,8 грама білка, 26 грамів вуглеводів, 0,2 грама клітковини, 26 грамів цукру, 4% від добової норми калію, 26% від добової норми вітаміну С, 20% від добової норми вітаміну E та 11% від добової норми вітаміну К.

Однією з відомих переваг журавлинного соку є його здатність запобігати розвитку інфекції сечовивідних шляхів. Сік, як і екстракт ягоди, корисні для профілактики цієї інфекції, однак не є ефективним лікуванням при її наявності.

Журавлинний сік також багатий на антиоксиданти. Дослідження показали, що він позитивно впливає на артеріальний тиск, метаболізм глюкози, рівень холестерину, окислювальний стрес і запалення.

Гранатовий сік

Склянка (200 мл) соку містить 111 калорії, менше як 0,8 грама білка, 27 грамів вуглеводів, 0,2 грама клітковини, 27 грами цукру, 12% від добової норми калію, менше ніж 1% від добової норми вітаміну С та 22% від добової норми вітаміну К.

Гранатовий сік є хорошим джерелом антиоксидантів та вітаміну К. Його пов’язують із покращенням пам’яті у людей похилого віку та здоров’ям серця.

Томатний сік

Склянка (200 мл) соку містить 34 калорії, 1,7 грама білка, 7,5 грамів вуглеводів, 0,8 грама клітковини, 5 грамів цукру, 12% від добової норми фолієвої кислоти, 6% від добової норми вітаміну А, 189% від добової норми вітаміну С, 5% від добової норми вітаміну Е та вітаміну К.

У томатному соку багато вітаміну С, що корисний для профілактики різноманітних захворювань – від застуди до злоякісних новоутворень. Цей сік також є хорошим джерелом лікопену, антиоксиданту, що надає помідорам червоний колір. Дослідження показують, що вживання лікопену знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Калій, що міститься у цьому соку, є електролітом, який допомагає організму підтримувати рівень рідини та крові. Цей мікроелемент сприяє зниженню артеріального тиску, зменшуючи ймовірність серцевих захворювань та інсульту.

Водночас у томатному соку може бути забагато солі, що, навпаки, підвищує тиск та викликає проблеми з серцево-судинною системою. Обирайте сік без додавання солі.

Ризики надмірного споживання

Багато фруктових соків мають високий вміст цукру та калорій. Забагато цукру в раціоні призводить одразу до кількох проблем зі здоров’ям, таких як карієс зубів, збільшення ваги, діабет 2 типу та серцеві захворювання. Деякі дослідження говорять про зв’язок між діабетом 2 типу та солодкими напоями, зокрема фруктовим соком.

Споживання великої кількості апельсинового та грейпфрутового соків також може підвищити ризик розвитку раку шкіри. Згідно з одним з досліджень, що люди, які пили багато цих цитрусових соків, мали більш ніж на третину більше шансів захворіти на меланому, аніж ті, що споживали їх помірно. Це стосується не тільки соків, а й цілих фруктів.

Фруктові соки різняться за поживною цінністю, але більшість із них мають помірну користь для здоров’я якщо споживаються в адекватних кількостях і не замінюють собою цільні фрукти. Вони містять різноманітні антиоксиданти та вітаміни, що допомагають організму добре функціонувати та запобігають розвитку хвороб.

Визначальну роль грає, скільки соку ми п’єте – через високий вміст цукру та калорій його споживання варто обмежувати. Інакше, можна наразитися на ризики для здоров’я – збільшення ваги або коливання рівня цукру в крові.