Фітнес-мама: «Влаштувати незабутнє свято для дитини – легко. Дозвольте їй побігати!»

Небо – блакитне, трава – зелена, а кішка нявкає… До подібних очевидних речей можна сміливо додати – біг корисний для здоров’я, особливо дитячого. А ще участь у дитячому марафоні може стати для вашої дитини святом, яке вона не просто не забуде, але, можливо, підштовхне її назавжди пов’язати своє життя зі спортом і здоровим способом життя.

Юлія Черницька – марафонець, легкоатлетка й фітнес-тренер, але найчастіше вона себе називає просто фітнес-мамою. У Юлії дві чудові доньки – 7-річна Карина й 2-річна Мілана. Дівчатка народилися в спортивній сім’ї, відповідно, особливого вибору в них не було – спорт в їхньому житті з’явився з першого дня.

Утім, лише три роки тому Юля з чоловіком вирішили долучити на той момент 4-річну Карину до сімейного захоплення – до бігу. Так дівчинка отримала пропозицію взяти участь у дитячому забігу. «Ми з чоловіком бігаємо давно. Природно, що бачачи наші тренування, діти тягнуться за нами і це для них зовсім не дико, це звичайний стиль життя нашої родини. Ми запропонували Карині пробігтися. Вона навіть не думала – погодилася відразу. Дистанція була 500 м. А після забігу було стільки емоцій і, знаєте, такого вселенського дитячого щастя, що Карина ось уже три роки постійно бігає. Для неї це був не просто забіг, це було справжнє свято, цікаве й по-своєму оригінальне», – ділиться фітнес-мама.

Бігові навантаження дуже корисні для організму людини, зокрема, й дитини. Американські вчені, наприклад, лікар-фізіотерапевт Гленн Доман, навіть наполягають – не заохочуючи свою дитину бігати, батьки заважають остаточному формуванню її мозку. До того ж, участь дитини в подібних активностях дає їй можливість проявити себе, вчить бути більш самостійною, зібраною, формує правильні звички, прагнення до здорового способу життя та спорту.

«Такої енергетики, сили духу, самостійності та прояву характеру у своєї дитини, як на забігу, батьки не зможуть побачити більше ніде, – запевняє Юлія Черницька. – Командний дух і розуміння конкуренції виховують у дітях стійкий характер, прищеплюють правильний спосіб життя вже з дитинства. Не потрібно боятися, що малюка затопчуть. Біжіть разом з ним за ручку: йому приємно, більш безпечно – і вам спокійніше. До того ж, можливо з таких ось перших кроків за ручку почне свою “кар’єру” майбутній чемпіон».

Цікаво, що з кожним роком кількість дітей-бігунів збільшується, більше того, зростає кількість зовсім маленьких “марафонців” – діток до 6 років. Нині і в Україні організатори марафонів і напівмарафонів вводять спеціальну бігову категорію – 100 м для найменших. І що важливо – в таких забігах можуть брати участь навіть “немовлята” на руках у батьків, при цьому кожна дитина, незалежно від результату, отримує медаль. “Найближчою подією в нашому графіку буде Nova Poshta Kyiv Half Marathon 2015 26 квітня, – розповідає Юля. – Карина катається на роликах, тому вирішила брати участь у дитячому ролер-заїзді на 1000 м. Мілані лише 2 рочки, але вона  цього року дебютує в забігу на 100 м, я буду поруч – будемо разом долати першу нашу дистанцію. Такі хвилини – вони безцінні”.

Батьки хочуть для своєї дитини не просто гарного, але найкращого. Мистецтво бути прекрасними батьками означає, в першу чергу, можливість для дитини пізнати себе й право на справжнє дитинство. А що може бути краще за дитяче свято, наповнене любов’ю, емоціями, усмішками й перемогою, маленькою, але таки власною. І влаштувати це свято так просто: варто лише дозволити дитині побігати…

Фото kyivhalfmarathon.org

Читайте також:

З лідерів виростають чемпіони! 

Як не перевантажити школяра?