Фуд-тренди 2018 року

Британська мережа супермаркетів Waitrose оприлюднила щорічний звіт про тренди в їжі та напоях. Цікаво, чи дійдуть вони до українських споживачів.

Аналіз включив дані опитувань 2 000 покупців, статистику продажів мережі та прогнози внутрішніх експертів щодо визначення тенденцій в покупках, споживанні та приготуванні їжі. Левова частка звіту вказує на гастрономічні уподобання споживачів в 2017 році, але є і скромний прогноз щодо найближчого майбутнього.

Наприклад, на поточний 2017 рік Waitrose прогнозувала популярність йогуртів з овочевими смаками, наборів для гурманів, кавунової води, легкої їжі, ботанічних коктейлів і гавайського рибного салату «Поукі». Більшість із цих прогнозів справдилися в Європі.

У 2018 році Waitrose бачить 5 основних тенденцій.

Чотириразове харчування

Концепція «сніданок-обід-вечеря» більше не актуальна. У 2018 році все більше людей перекушуватимуть частіше протягом дня. Таким чином вони намагатимуться адаптувати своє харчування під напружений графік, коли доводиться рано прокидатися і пізно засинати. Така тенденція може здатися безневинною: кому завадить легкий салат після пізнього тренування в залі? Але дослідження Йошінорі Осурі – нобелівського лауреата в галузі медицини в 2016 році доводить, що краще харчуватися не 4 і навіть не 3 рази на день. Справа в тім, що при тривалій перерві між прийомами їжі (не менше 4 годин) в організмі запускається механізм самоочищення: клітини-аутофаги перетворюють вільні радикали та інше шкідливе клітинне сміття на енергію. Також на основі дослідження Осурі людям зі здоровим шлунково-кишковим трактом дієтологи рекомендують повністю утримуватися від їжі один день на тиждень.

Інша японська їжа

Минули часи легких і здорових японських місо-супів і салатів. Прийшла пора гедоністичної японської кухні, яка не сподобається вашому дієтологу. Передбачається, що у 2018 році люди дізнаються і полюблять смаки вечірнього Токіо – смажений тофу в бульйоні, курячий шашлик якіторі та інші жирні закуски, котрі зазвичай подають в японських гастропабах.

Рослинні білки

Нарешті корисний фуд-тренд 2018 року. Експерти кажуть, що їжа з високим вмістом рослинних білків згодом з’явиться на кожній кухні. Йдеться про зернові, паростки, бобові, насіння, сою і водорості. Все частіше провідні виробники продуктів харчування і невеликі стартапи включають ці білкові елементи у свої товари.

Індійська вулична їжа

Акцент у вуличній їжі зміститься у бік копчених, смажених на вогні делікатесів в ароматних соусах. Замість звичних яток з шаурмою з’являться пункти продажу копчених гребінців у соусі з маринованим імбирем чи пурі (тістяних кульок), наповнених овочами з чатні. Індійська кухня набуде гібридних, небачених досі форм.

Прощавайте, візки!

Останнім часом ставлення до закупок у супер-маркеті докорінно змінилося. Замість того, щоб як слід «затаритися» на майбутній тиждень, ми стали частіше відвідувати моли і приділяти більше уваги розвагам та іншому інтерактиву, який пропонують торгові центри. Якщо цей тренд збережеться, то цілком ймовірно, що просто не буде потреби у великих продуктових візках. Навіщо тягнути багато продуктів, якщо завтра ти прийдеш сюди знову?