Графенові татуювання допомагають слідкувати за здоров’ям

На відміну від звичайних тимчасових татуювань, графенові тату функціонують, як датчики життєво важливих процесів в організмі, таких, як температура чи гідратація шкіри, повідомляє Digital Trends.

Створені командою дослідників на чолі з Деджі Акінванде, професором відділу електротехніки та обчислювальної техніки в Техаському університеті в Остіні, татуювання на основі графену можуть наноситися на шкіру з використанням води, як тимчасове тату. Однак, на відміну від звичайних татуювань, тестові татуювання, розроблені вченими, – прозорі.

Це перші непомітні датчики, які не потребують жодного клею для закріплення на шкірі. Це означає, що користувач їх не відчуває, а, отже, вони надзвичайно зручні і можуть бути розміщені на будь-якій ділянці шкіри, включаючи обличчя. Крім всього, їх дуже легко видалити.

Такі татуювання виготовляють з графену, покритого надтонким шаром прозорого полімеру. Під час виготовлення ці матеріали переносять на аркуш спеціального паперу, а потім вирізають з нього фігури для формування різних типів датчиків. У ході випробувань електронні татуювання з графену досить точно вимірювали температуру й гідратацію шкіри. Більше того, вони «вміють» робити електрокардіографію, електроміографію, зчитувати електроенцефалограми (ЕЕГ) – тобто, здатні реєструвати електричну активність серця, м’язів і мозку. «Ми швидко розвиваємо технологію графенових татуювань і вже будуємо плани на комерціалізацію цієї технології», – каже професор Акінванде.

Нагадаємо, що раніше у Массачусетському технологічному інституті створили біотатуювання, які змінюють колір залежно від стану здоров’я їх носія. Їх можна використовувати для безперервного моніторингу стану організму, наприклад, контролю за рівнем цукру крові.

Джерело: http://spectrum.ieee.org/nanoclast/semiconductors/nanotechnology/graphene-temporary-tattoo

https://phys.org/news/2017-08-graphene-electronic-tattoos-skin.html