Як уникнути травм в ожеледицю

травма ожеледиця

Вчора йшов сніг, сьогодні накрапає дощик, ввечері мінусова температура. Знайомо? В результаті різкого перепаду температур досить часто виникає ожеледиця і, як результат, лікарні переповнюються постраждалими від травм – переломів та забоїв різної складності.

Під час ожеледиці уважними мають бути як водії, так і пішоходи. Під час ожеледиці відстань гальмівного шляху значно збільшується, водіям радять знижувати швидкість пересування, але про це слід пам’ятати й пішоходам. Не виходьте на дорогу поки машина повністю не зупиниться.

Кілька рекомендацій як вберегтися від травм під час ожеледиці.

Надавайте перевагу взуттю з протекторною підошвою, це забезпечить краще зчеплення з поверхнею землі. Фахівці також рекомендують вибирати взуття з мікропористою чи іншою м’якою основою та, звичайно, уникайте високих каблуків.

Літнім людям рекомендується під час ходьби брати з собою палиці для того, щоб забезпечити кращу стійкість. Гарний вихід – палки для скандинавської ходи. Пам’ятайте, що дві третини травм люди старші 60 років отримують при падінні.

Вагітним необхідно виходити в ожеледицю з супроводом, прогулянки наодинці небезпечні для здоров’я. Не рекомендується покидати стіни власного будинку коли ви відчуваєте слабкість або ж захворіли.

Корисно придбати “льодоступи” та надягати їх на підошви під час ожеледиці.

Також можна самостійно потурбуватись про забезпечення подібного захисту: для цього слід наклеїти двосторонню липку стрічку, лейкопластир чи ізоляційну стрічку на суху підошву та каблук (хрест-навхрест або східцем) та присипати зовнішню сторону стрічки піском.

Під час ходьби по слизькій поверхні тримайте руки вільними, Обходьте металеві кришки люків, на них частіше «чіпляється» шар льоду.

Як зменшити ризик травм в ожеледицю:

  • Ходіть повільно, ноги злегка розслабте в колінах, ступайте на всю підошву.
  • Руки повинні бути вільними, без кульків та сумок, це дозволить утримати баланс при необхідності. За таких природних умов беріть з собою рюкзак або сумку через плече.
  • При порушенні рівноваги швидко присядьте – це найкращий шанс утриматися на ногах.
  • Не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість не тільки падіння, але й отримання більш важких травм, особливо переломів.
  • Обходьте металеві кришки люків. Як правило, вони вкриті льодом. Крім того, вони можуть бути погано закріплені і перевертатися, що додає травмувань.
  • Не гуляйте по краю тротуару. Це небезпечно завжди, а на слизьких дорогах особливо. Ви можете впасти та вилетіти на дорогу.
  • Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю.
  • Небезпечні прогулянки в ожеледицю в нетверезому стані. У стані сп’яніння травми частіше всього важкі, всупереч переконанню, що п’яний падає завжди вдало. У стані сп’яніння люди не такі чутливі до болю і при наявності травми своєчасно не звертаються до лікаря, що завдає згодом додаткові проблеми та неприємності.
  • Якщо ви впали і через деякий час відчули біль в голові, нудоту, біль у суглобах, утворилися пухлини – терміново зверніться до лікаря в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення з поганими наслідками.
  • Тримайтеся трохи далі від будинків, ближче до середини тротуару. Взимку, особливо в містах, дуже велику небезпеку являють собою бурульки, особливо у період танення льоду та снігу.

За матеріалами: Як уберегтися від травмування взимку (moz.gov.ua)

https://www.dsns.gov.ua/ua/Ozheledicya.html