Харчування та імунна система – який зв’язок?

харчування імунна система

Харчування та імунна система? Який зв’язок? Харчування – критичний фактор, який визначає імунні реакції. До найбільш поширених у всьому світі причин порушень у роботі імунної системи відносять неповноцінне харчування.

Причини розвитку імунодефіциту

  • перекуси на ходу, якщо харчуватись “швидкою їжею”, незбалансований раціон
  • дотримання радикальних дієт, де будуть відсутні, наприклад, білки або ж вуглеводи), які застосовують для зниження ваги
  • якщо недоїдати
  • якщо споживати надмірну кількість цукру, солі, тваринних жирів
  • наявність зайвої ваги

Недоїдання

Якщо недоїдати, ми будемо недоотримувати необхідну нам енергію, а це може призвести до порушення клітинного імунітету – зміняться функції фагоциту, концентрації секреторних антитіл до імуноглобуліну А та продукції цитокінів.

В результаті виникнення навіть помірного дефіциту окремих поживних речовин будуть змінюватись імунні реакції.

Порушення імунітету можуть виникнути через дефіцит мікронутрієнтів, мова йде про селен, залізо, мідь, вітаміни А, С, Е і В6, фолієву кислоту. Усі вони значною мірою впливають на імунні реакції.

Переїдання

Інша крайність – переїдання, і, як результат, ожиріння. Це також має негативний вплив на імунітет і сприяє розвитку хронічних недуг.

Аналіз досліджень минулих років свідчить, що ожиріння пов’язане зі зростанням кількості продукованих й вивільнених прозапальних цитокінів, які будуть зумовлювати системну реакцію гострої фази.

Через надмірну вагу виникають хронічні запалення низького ступеня важкості, мова йде про метаболічний синдром, серцево-судинні недуги, діабет, гіпертонію, безалкогольну жирову хворобу печінки й певні види онкології, для яких також характерне ожиріння.

Діти

У немовлят з низькою масою тіла протягом тривалого часу буде порушуватись клітинний імунітет. Для його відновлення до раціону слід ввести додаткову кількість мікроелементів.

Літні люди

Для покращення стану ослабленого імунітету у літніх людей слід приймати незначну кількість потрібних мікроелементів.

Ці висновки підтверджує велика кількість досліджень й вони мають велике практичне значення для того, щоб зберігати громадське здоров’я.

Для того, щоб запобігти виникненню неінфекційних захворювань важливо збалансовано харчуватись.

Порушення балансу в раціоні відкривають ворота для різних інфекційних захворювань, а це може призвести до розвитку онкологічних хвороб.

Якщо ж до харчування поставитися відповідально, дотримуватись балансу в поживних речовинах, збагачувати їжу мікронутрієнтами, то це буде вірним шляхом до здоров’я.

За матеріалами: Харчування та імунна система: що варто знати | Центр громадського здоров’я (phc.org.ua)