Короткозорість у дітей: профілактика і вчасне виявлення проблеми

Початок шкільного навчання пов’язаний для дітей з великим зоровим навантаженням, якого раніше не було. Важливо правильно організувати місце для навчання дитини  і подбати про інші фактори, щоб уникнути погіршення зору. Необхідно також звертати увагу на перші ознаки розвитку найпоширенішого серед школярів молодших класів порушення рефракції: міопії (короткозорості). У цій брошурі ми відповідаємо на найпоширеніші запитання щодо профілактики та зменшення її прогресування.

Як я можу дізнатися, що у дитини погіршується зір?

  • дитині зручно читати з надто близької відстані (менше 40 см від очей до книги, планшета або смартфона)
  • дитина нахиляє голову вбік, коли пише
  • дитина скаржиться на втомлюваність очей, має почервоніння очей
  • дитина погано бачить предмети чи написи вдалині (те, що написано на дошці; м’яч під час спортивних ігор); якщо короткозорості немає, дитина добре бачить написане на дошці з останньої парти в класі;  на вулиці за умови відмінного зору вона бачитиме номер автомобіля з відстані 40 метрів)
  • дитина часто скаржиться на головний біль

Які фактори підвищують ймовірність розвитку короткозорості у моєї дитини?

  • Спадковість: якщо хтось із батьків є короткозорим, ризик підвищується.
  • Косоокість: може спричинити амбліопію, тобто погіршення зору на одне око.
  • Порушення постави: при сколіозі, лордозі, кіфозі, сутулості велика ймовірність розвитку міопії.
  • Умови навчання: якщо дитина не має добре організованого місця для навчання, читає й пише при поганому освітленні, це негативно впливає на зір.
  • Режим дня: великі зорові навантаження і відсутність відпочинку на свіжому повітрі та достатнього сну.
  • Дефіцит вітамінів та інших важливих речовин: від деяких із них, наприклад, лютеїну та зеаксантину, напряму залежить стан зору та здоров’я очей.

Чи можна в домашніх умовах дізнатися, чи має дитина короткозорість?

Точно визначити ступінь порушення рефракції можна тільки в кабінеті офтальмолога. Але вдома ви можете перевірити, чи стала дитина гірше бачити. Для цього можна використати таблиці перевірки зору.

Якщо дитина знає літери, скористайтеся так званою таблицею Сивцева. У повному розмірі її можна скачати тут: https://www.horosheezrenie.ru/tablica-sivceva/

Якщо дитина не знає літер, можна використати таблицю Орлової. У повному розмірі її можна скачати тут: https://www.horosheezrenie.ru/tablica-proverki-zreniya/

Також є сайти, які пропонують пройти перевірку зору онлайн. Це можна зробити, наприклад, тут: https://www.zir.com.ua/proverka-zreniya-online/

Правила перевірки зору дитини в домашніх умовах.

Який би спосіб перевірки зору ви не обрали, необхідно створити сприятливі умови для тестування.

1. Оберіть час, коли дитина не втомлена, не скаржиться на головний біль, добре виспалася.

2. Увімкніть загальне освітлення в кімнаті.

3. Оберіть відстань до роздрукованої таблиці або до монітора, як рекомендовано на сайті, де ви проводите тестування. Відстань до таблиці, роздрукованої в повному розмірі (аркуш формату А1), має становити 5 метрів.

4. Стежте, щоб під час перевірки зору дитина не нахиляла голову і не мружилася.

5. При перевірці зору на одному оці друге око потрібно закривати долонею або щільним аркушем паперу.

Якщо ви перевіряєте зір за допомогою роздрукованої таблиці, за умови нормального зору дитина має бачити її 10-й рядок з відстані 5 метрів. При перевірці зору онлайн звертайте увагу на рекомендації щодо трактування результатів безпосередньо на сайті.

Навіть якщо “домашній” тест не показав погіршення зору у дитини, необхідно раз на півроку перевіряти зір дитини у офтальмолога. Це треба зробити якнайшвидше, якщо результат домашньої перевірки вас не задовольнив.

Ступінь погіршення зору може визначити тільки лікар-офтальмолог!

В якому віці потрібно перевіряти зір у дитини?

Стан зору необхідно перевірити у офтальмолога перед початком відвідування школи, тобто в шість років.

Будь-які вправи та корекція зору є найбільш ефективними до 10-ти років, бо саме до цього віку у дитини формується зорова функція.

Якщо не контролювати стан зору і не вдатися вчасно до методів корекції, у дитини може розвинутися не просто короткозорість, а амбліопія: це погіршення зору на одному оці.