Криза після народження дитини: трикутник сімейних стосунків

Долаємо кризу після народження дитини: трикутник сімейних стосунків

Народження дитини часто стає тією межею, яка ділить спільне життя на ДО і ПІСЛЯ. Про те, як вжитись у нові для себе ролі, згуртуватися в час випробувань, а не віддалятись один від одного, а також про Трикутник сімейних стосунків, який допоможе розкласти по поличках кризову ситуацію молодих батьків – говорили із Юлією МІРОШНИЧЕНКО, співорганізатором «Центру Психології і Материнства», гештальт-терапевтом і спеціалістом з питань особистісного зростання, здоров’я і дитино-батьківських стосунків.

Реалії батьківства

З народженням дитини чоловік і дружина починають освоювати нові ролі – мами і тата. І якщо жінка за час вагітності і поступовим округленням животика звикає до ролі мами, то чоловік стає татом уже привізши дружину з дитиною з пологового будинку, і часу для перебудови йому треба більше.

Молодим батькам прекрасно знайомі і безсонні ночі, і невпинний плач малюка, і нестача часу на свого партнера. Змінилося все – спосіб життя, режим дня і навіть інтимні стосунки.

Помилки, які допускають молоді батьки

Часто буває, що жінка з головою занурюється у свою роль мами, витісняючи тата з діади «МАМА-ДИТИНА». Чоловіки і так бояться маленьких дітей, а мами зі свого боку взагалі відбивають бажання турбуватися про них. Чоловіка «вимикають», часто навіть переселяють в іншу кімнату, на окреме ліжко… Татові не залишається нічого, як зануритися з головою в роботу, в комп’ютерні ігри, в різного роду залежності. Зрозумійте: у вашого чоловіка немає наповнених молоком грудей, у нього ще немає такої прив’язаності до дитини, як у вас. Коли ж маля підростає, жінка починає хотіти старих стосунків, але потрібно усвідомлювати, що по-старому вже не буде.

Трикутник сімейних стосунків

Мами, пам’ятайте, ви – сім’я. Тріада. ЧОЛОВІК-ЖІНКА-ДИТИНА. І якщо намалювати трикутник, то до кожного члена сім’ї від інших іде своя лінія, де:

Лінія «ЧОЛОВІК-ЖІНКА» – це партнерські стосунки, те, з чого все починалося.
Лінія «ЖІНКА-ДИТИНА» – батьківський зв’язок стосунків мами і дитини;
Лінія «ЧОЛОВІК-ДИТИНА» – батьківський зв’язок стосунків тата і дитини.

Перегин будь-якої осі, її відсутність або неправильне розташування піків стане перегином у відносинах між членами сім’ї.

Правильне розташування трикутника: чоловік та дружина на одній лінії, дитина знизу. Зверніть увагу, що Жінка і Чоловік стають Мамою і Татом лише для своєї дитини, між собою ж вони повинні продовжувати будувати стосунки Чоловіка та Жінки.

3-4. Якщо трикутник розташований піком догори, то той, хто на піку (тато, мама чи дитина) автоматично є важливішим за інших. Ця людина ніби спостерігає згори, дозволяє собі критикувати дії інших і ставить власні інтереси вище інтересів інших членів родини.

Якщо трикутник розташований піком донизу, але на піку мама чи тато, це значить, що той, хто на одній лінії з дитиною зверху, знижує авторитет того, хто знизу, і піклується лише про власні інтереси. Якщо внизу чоловік – це ситуація, коли жінка ставиться до нього як до дитини. Але в такому випадку виникає питання: хто тоді дитина? У кожного має бути своя власна здорова роль.

6-7. Також якась вісь може взагалі бути слабкою, або навіть і відсутньою. Наприклад, слабо організована вісь «ЧОЛОВІК – ДИТИНА», і всі свої батьківські обов’язки він перекладає на дружину. Або може бути відсутня вісь «ЧОЛОВІК-ДРУЖИНА», і тоді потрібно в першу чергу працювати над відновленням та зміцненням стосунків у парі, а потім вже переходити до питань батьківства.

Якщо в родині двоє чи більше дітей, то з кожним із них формується новий трикутник стосунків. І відносини так само можуть змінюватися, будуватися, і в них теж спочатку можуть виникати ті чи інші перегини.