Лікар нутриціолог

Він відповідає за підбір раціонального, збалансованого харчування з урахуванням віку, стану здоров’я та індивідуальних особливостей організму людини. Запит на консультацію лікаря нутриціолога постійно зростає через популяризацію здорового способу життя та правильного харчування.

Що означає нутриціологія

Термін “нутриціологія” пішов від латинського слова “nutritio”, що дослівно перекладається “наука про харчування”. Це наука яка вивчає взаємодії різних поживних речовин та як їх вплив на процеси обміну в організмі. До того ж нутриціологія досліджує якість продуктів, визначає стратегії, системи й механізми того, як раціонально приймати їжу.

Варто зазначити, що вперше нутриціологія виникла більше сотні років назад. Як наука вона розвинулась при взаємодії декількох напрямків, а саме біології, хімії та гігієни харчування.

Про різницю між нутриціологією та дієтологією

Помилково вважати, що дієтологія та нутриціологія є синонімами. Звичайно ці напрямки будуть схожими, бо їх відносять до розділів медицини та гігієни харчування. Однак метою нутриціології не є лікування різних захворювань за допомогою харчування, ця функція покладена на дієтологію. Дана наука дає комплексні відповіді стосовно того, як раціонально харчуватись, таким чином перегукуючись з простою й спортивною дієтологією, ендокринологією та терапією.

Дієтолог завжди є лікарем, нутриціолог є консультантом, який допомагає людям у правильному коригуванні щоденного раціону відповідно до поставлених задач.

Спеціалізацією дієтолога є харчування, яке допомагає лікувати різні патології та захворювання. Вони допомагають підібрати індивідуально лікувальний стіл в комплексі з медикаментами, які призначили й вітамінами, з врахуванням способу життя людини, його активності та фізичними навантаженнями.

Про особливості професії нутриціолога

Нутриціологом називають фахівця, який розв’язує питання раціонального та збалансованого харчування, як воно впливає на здоров’я людини. Він займається вивченням хімічного складу продуктів, взаємодії різноманітних поживних речовин, як на організм впливають вітаміни, БАДи та інші добавки. До роботи з клієнтами професіонал підходить комплексно, беручи до уваги стать людини, її вагу, спосіб життя, здоров’я та генетичні схильності.

Цю професію розділяють на декілька напрямків:

  • дієтологи-нутриціологи коригують вагу
  • нутриціологи-фармакологи призначають БАДи та інші харчові добавки
  • нутриціологи перевіряють на скільки поживні речовини будуть відповідати стандартам

Також існують фахівці, які співпрацюють лише зі спортсменами, а також такі, що працюють лише з дітьми до 18 років

Чим займається нутриціолог та в чому полягають його обов’язки

Нутриціолог співпрацює з людьми, проводить консультації стосовно правильного та здорового харчування. Даний фахівець розбирається у взаємодії тих чи інших поживних речовин, як правильно готувати їжу, щоб вона залишалась корисною. Він застосовує індивідуальний підхід до кожного клієнта і, навчає його збалансованого та раціонального харчування.

Основні завдання нутриціолога:

  • Створити індивідуальний збалансований щоденний раціон
  • виховати розумні харчові звички
  • пояснити взаємодію поживних речовин та компонентів
  • розповісти про якість та хімічний склад продуктів
  • проаналізувати та нормалізувати процеси метаболізму в організмі
  • визначити вітамінний та мінеральний дефіцит пацієнт, способи відновлення балансу харчуванням
  • надавати поради та допомогу при виборі продуктів та способів їх приготування
  • пояснити основні правила профілактики набору зайвої ваги та інформувати про можливі захворювання, які можуть бути спровоковані

Нутриціолог тісно співпрацює з людьми. Тому фахівець повинен бути тактовним, мати добру пам’ять, здатність доступно й переконливо пояснювати, бути стресостійким та відповідальним.

Головна мета лікаря нутриціолога навчити пацієнта аналізувати свій спосіб харчування, обирати продукти та способи їх приготування з максимальною користю для організму.

Фото  freepik