Мамам на замітку: меню для малюка

Для того, щоб людина була здоровою, вона повинна у дитинстві отримати всі необхідні, життєво важливі речовини, а єдиним джерелом цих речовин є їжа. Тому вкрай важливо сформувати правильне дитяче меню, щоб малюк отримав максимум користі, і виріс здоровим та сильним.

Раціон дитини повинен бути різноманітним і задовольняти потребу зростаючого організму в білках,  вітамінах, жирах, вуглеводах та всіх елементах, необхідних для розвитку. До корисних продуктів належать: нежирна птиця – курка, індичка, бажано без шкірки, телятина, нежирна яловичина, риба в натуральному відвареному вигляді, а також у складі  страв – парові котлети і тюфтельки, супи, запіканки. Звичайно ж, вкрай необхідні молочні продукти, каші, соки, компоти, киселі, а також сирі овочі й фрукти.

Що стосується таких «підсолоджувачів» дорослого життя, як шоколад, торти і тістечка, цукерки, зефір, мармелад, то кожен вирішує сам, але, в будь-якому разі, все має бути в міру. Краще подумайте, які солодощі будуть максимально корисні для вашого сина чи доньки, наприклад, спробуйте «переключити» дитину з цукерок на фініки, замість шоколадної пасти давати протерті з цукром ягоди або мед, магазинний торт замініть на домашній. У такому разі ви хоча б будете впевнені у відсутності консервантів,, ароматизаторів, емульгаторів та іншої “хімії”. До речі, навіть найдорожчий фабричний торт не зможе замінити домашнє печиво, зготоване з любов’ю і турботою. За цим самим принципом можна постаратися відівчити дитину від споживання шкідливих продуктів і страв. Наприклад, смажені курячі стегенця змінити на відварені або запечені в духовці, улюблені всіма гамбургери – на власноруч приготовані сендвічі з тонких тостів і овочів.

При нинішньому розмаїтті продуктів і кухонної техніки просто гріх не скористатися можливостями! Зараз існує безліч усіляких пароварок, мультиварок, аерогрилів, блендерів, комбайнів, йогуртниць і тому подібних речей. З їхньою допомогою легко урізноманітнити меню і зробити його не тільки корисним, але й цікавим і несподіваним.

Ще один важливий аспект харчування для будь-якого віку – натуральність продуктів. Засоби масової інформації в один голос твердять, що екологічно чистих продуктів практично не знайти, хіба що виростити їх самостійно. Проте більшість шкідливих речовин входять до складу готових промислових продуктів і страв з різними підсилювачами смаку, загусниками, штучними добавками. Вони шкідливі і для дітей, і для дорослих, тому їх вживання бажано уникати. Для цього уважно читайте склад продуктів, які купуєте. Але не впадайте в паніку, побачивши горезвісне «Е» у складі, вважаючи всі добавки з таким маркуванням беззаперечним злом. Буква «Е» у складі продуктів – це уніфіковане позначення всіх харчових добавок, як тих, що застосовуються для збереження продукту і формування необхідної текстури, так і тих, що змінюють смак, колір і запах продуктів. Вони можуть бути і штучними, і природного походження (наприклад, лимонна кислота, агар, крохмаль). Використання цих добавок контролює міжнародна організація – Об’єднаний комітет експертів Міжнародної сільськогосподарської організації.

Кожна держава також регулює їх використання. І все ж споживачеві – особливо батькам, думаючим про те, що їсть їх дитина, краще знайти в Інтернеті список всіх «Е» і запам’ятати ті, яких точно слід уникати.

Ваше здоров’я і здоров’я вашої сім’ї – у ваших руках. Фундамент здоров’я кожної людини закладається в ранньому дитинстві, і важливо, щоб крім фізичних навантажень, інтелектуального і духовного розвитку, дитина отримала звичку правильно і корисно харчуватися.

Марія Неруш, журналіст