Менопауза: що потрібно знати

менопауза постменопауза Перименопауза

Суто технічно, менопауза – це лише один день, коли, озирнувшись, ви розумієте, що у вас 12 місяців поспіль не було менструації. Тобто яєчники перестали виробляти яйцеклітини, а рівень естрогену та прогестерону суттєво знизився. Це означає завершення ваших репродуктивних можливостей. Менопауза, постменопауза та перименопауза -в чому різниця. Розповідають “Краса та здоров’я”.

Менопауза є природним процесом, який не настає раптово. Але вона стає для багатьох жінок періодом змін та пристосування, як фізичного, так і емоційного. Сьогодні існує безліч стратегій та методів, які допомагають впоратися із симптомами менопаузи. Це і замісна гормональна терапія, і зміна способу життя, і дієтичні добавки, і, навіть, акупунктура.

Найчастіші ознаки

  • припливи, підвищена пітливість
  • головні болі та порушення сну
  • перепади артеріального тиску
  • емоційна та психологічна нестабільність
  • вагінальні проблеми (сухість слизової піхви)
  • знесилення, зниження лібідо
  • втрата пружності шкіри
  • поява зайвої ваги та інше

Менопауза, постменопауза та перименопауза – в чому різниця?

Менопауза має три послідовні стадії розвитку.

Перименопауза або “перехідний період менопаузи” – зазвичай починається в 40+ та триває 8-10 років до менопаузи, коли яєчники виробляють все менше естрогену. Але в цей час ви все ще маєте менструальний цикл і можете завагітніти.

Менопауза – це момент, коли у вас більше немає менструального циклу. На цьому етапі яєчники перестають вивільняти яйцеклітини та виробляти більшу частину естрогену. Початок – в середньому у 50-53 роки.

Постменопауза період після того, як у вас не було менструацій протягом року. На цьому етапі симптоми менопаузи, такі як припливи, можуть зменшитися. Однак деякі жінки продовжують відчувати симптоми менопаузи протягом десятиліття. Внаслідок зниження рівня естрогену жінки у постменопаузі мають підвищений ризик розвитку деяких захворювань, таких як остеопороз і хвороби серця.

Нові можливості

З іншого боку, кінець репродуктивного періоду може стати часом нових починань та можливостей. Для багатьох жінок це відчуття «звільнення» та розширення можливостей. Адже вони більше не обтяжені необхідністю контролювати свій менструальний цикл або турбуватися про вагітність.

Таким чином, не треба боятися менопаузи. Потрібно лише знати як з нею давати собі раду.

За допомогою сучасних антиейджинг-методів ви зможете успішно впоратися з віковими змінами та продовжувати здорове та повноцінне життя.