Що потрібно знати про хрускіт суглобів вранці

ранкова скутість суглобів

Ранкова скутість суглобів – чи вам знайомі такі відчуття? Вранці можна відчувати справжній хор скрипів та хрускоту. Чому це відбувається? Розповідають “Здоров’я суглобів”.

Ранкова скутість суглобів

Ранкова скутість є дуже поширеним симптомом ревматоїдного артриту (РА), псоріатичного артриту (ПСА) та остеоартриту (ОА).

У ревматоїдного артриту та псоріатичного артриту ранкова скутість і жорсткість суглобів пов’язані з вивільненням запальних хімічних речовин протягом ночі. При ОА тривала відсутність руху під час сну може спричинити затискання суглобів.

Коли ми спимо, ми звичайно трохи рухаємося, можливо, раз на 2-3 години, але цього недостатньо, аби полегшити рух всередині самого суглоба.

Скутість, як саме вона відчувається та як довго триває, залежить від стадії хвороби, від того, як довго спали і що робили напередодні. Зазвичай, жорсткість в суглобах при ОА слабшає протягом 30 хвилин, тоді як при РА може тривати понад годину.

Як відновити рухливість суглобів і полегшити симптоматику протягом дня.

Рух – це лосьйон для ваших суглобів.

Чим більше рухаєтесь, тим більше змащуєте поверхні з’єднань. Рух – це ключ до розслаблення напружених суглобів.

Починайте день з легких розтяжок, це збільшить приплив крови до суглобів.

Потягніть одне або обидва коліна до грудей, щоб розтягнути спину. Розминайте коліна, послідовно згинаючи та випростовуючи їх. Відхиляйте коліна вбік, аби розправити стегна.

Коли ви розтягуєтеся, не виходьте за межі комфорту. Якщо вам боляче, зупиніться.

Будьте обережні з вправами під час загострень. Проконсультуйтеся зі своїм ревматологом, аби не нашкодити собі та не погіршити перебіг хвороби.

Для людей, що не звикли займатися фізичними вправами, варти почати з візиту до фізіотерапевта, він навчить робити це правильно.

📍 Прийміть теплий душ

Проте не затримуйтесь понад 15 хв. Вода має бути помірно гарячою, щоб уникнути опіків та подальшого подразнення запалених суглобів.

📍 Пийте воду

Суглобам потрібно постійно змащувалися, організм потребує рідини. Тримайте пляшку води біля себе протягом дня.

Скільки пити щодня – індивідуальне рішення. Порадьтеся з лікарем та дієтологом.

📍 Ліки

Якщо ці заходи не зменшують біль і скутість, лікар може рекомендувати ліки. Нестероїдні протизапальні засоби та кортикостероїди стосуються як запальних, так і больових аспектів артриту. Запитайте у лікаря, чи можете ви приймати ліки під час першого пробудження, аби полегшити ранковий дискомфорт.

💓Ми в Інстаграм https://bit.ly/3vtD80y

💓 Ми в Телеграмі https://t.me/zdoroviasuglobiv