Міжнародний день “Лікарі світу за мир”

Саме 6 серпня на планеті вперше була використана атомна зброя – американські літаки скинули атомну бомбу у 1945 році на японське місто Хіросіма. Щороку цього дня о 8 годині 15 хвилин все місто завмирає у хвилині мовчання за жертвами нападу. Під час бомбардування загинули щонайменше 40 тисяч осіб, ще понад 230 тисяч померли пізніше внаслідок захворювань, спричинений ядерним ударом. Саме цього дня, 6 серпня, представники Міжнародної організації “Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі”, запропонували відзначати день, який назвали “Лікарі світу за мир”.

Організація “Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі” (“International Physicians for the Prevention of Nuclear War”) – це міжнародний рух, започаткований у 1980-х роках. Її створення ініціювала група американських та радянських вчених-медиків, пізніше організація об’єднала понад 200 тисяч лікарів у багатьох країнах світу. Програма руху передбачає заборону випробувань ядерної зброї, зокрема, мораторій на ядерні вибухи, замороження ядерних озброєнь, їхнє подальше скорочення та ліквідацію.

Лікарі з міжнародної організації закликають створити міжнародний клімат довіри та співробітництва і скерувати кошти, які витрачаються на ядерне озброєння, на охорону здоров’я та соціальні потреби.

У 1985 році діяльність Міжнародного руху “Лікарі світу за запобігання ядерній загрозі” була відзначена Нобелівською премією. Цей день, 6 серпня – нагода для всіх поміркувати про те, якими страшними наслідками загрожує людству застосування ядерної зброї. А ще – привід згадати історію японської дівчинки Садако Сасакі. Вона народилася у січні 1943 року і мешкала з батьками на відстані двох кілометрів від епіцентру атомного бомбардування Хіросими. Коли Садако Сасакі було 11, вона захворіла на лейкемію. Перебуваючи в лікарні, дівчинка почула легенду про те, що тисяча зроблених власноруч паперових журавликів допомагають здійснитися будь-якому бажанню. Вона дуже хотіла одужати, тож почала робити паперові фігурки. У цьому їй допомагали пацієнти лікарні, в якій дівчинка знаходилася. Садако Сасакі встигла зробити 644 паперових птахів і померла у 1955 році. Жертв бомбардування в Хіросімі згадують донині, майже через 70 років після трагедії.

 

Також читайте “Міжнародний день Нельсона Мандели”