Міжнародний день Нельсона Мандели

Сьогодні, 18 липня, відзначають Міжнародний день Нельсона Мандели, саме у день народження видатного борця за свободу і права людини.

Ще не так давно були часи, коли темношкірих студентів можна було побачили лише в кількох вищих навчальних закладах світу, а про темношкірих президентів взагалі не йшлося. Нельсон Ролілахла Мандела народився саме в такі часи – у 1918 році, 18 липня. Він походив з родини, де були правителі, тож, можливо, йому на роду було написано стати керівником держави. У травні 1994 року Нельсон Мандела став восьмим за ліком і першим темношкірим президентом Південно-Африканської республіки.

Своїм життям Нельсон Мандела поставив й інший рекорд: він став рекордсменом-довгожителем серед  південно-африканських президентів, проживши 95 років.

Мандела обійняв посаду у 76-річному віці, а залишив її на 81-у році життя. Він є найвідомішим у світі активістом у боротьбі за права людина за період апартеїду – 27 років Нельсон Мандела провів у в’язниці через свої переконання. Вперше він взяв участь у масовій протестній акції у 1943 році, далі весь час займався проблемами африканського націоналізму та самовизначення.

На початку 1960-х у ПАР почався період озброєного протистояння апартеїду – офіційній політиці расової сегрегації, тобто примусового розділення, яку в ПАР з 1948 до 1994 року проводила Національна партія, що керувала державою.  У 1961 році Нельсон Мандела очолив збройний рух проти правлячої партії. Пізніше він казав, що зброя стала останнім аргументом у боротьбі, адже впродовж багатьох років репресії та насильство над чорношкірим населенням з боку державу не зменшувалися. Мирний спротив не приніс результатів. Незабаром борця з апартеїдом заарештували, в ув’язненні він перебував у 1962–1990 роках. Світова слава прийшла до Нельсона Мандели у тюремній камері.

Перебуваючи в тюрмі, він зумів заочно навчатися в Лондонському університеті і пізніше здобув ступінь бакалавра юридичних наук, в 1981 році навіть висувався на посаду почесного ректора університету.

Під час ув’язнення Нельсон Мандела залишався духовним лідером країни, тож влада робила чимало кроків на зближення з ним. У 1990 році останній білошкірий президент ПАР Фредерик де Клерк підписав наказ про легалізацію всіх рухів проти апартеїду, а Нельсон Мандела вийшов на свободу. У 1993 році обидва діячі – де Клерк і Мандела – одержали Нобелівську премію в галузі миру.

Нельсон Мандела був почесним членом понад 50-ти міжнародних університетів, тричі був у шлюбі, мав шістьох дітей, 17-х онуків та 14 правнуків, нагороджений десятками відзнак, від Зірки Дружби Народів (НДР) і премії імені Сахарова (Росія) до Ордена Ацтекського орла (Мексика) та Міжнародної премії Манхе (Республіка Корея). На честь Нельсона Мандели названі вулиці в різних країнах світу, випущені поштові марки, встановлені пам’ятники, створені цифрові архіви та художні фільми.