Чому не варто пити воду з водогону

Тривала дія впродовж життя малих доз свинцю з навколишнього середовища  може стати одним із чинників занепаду розумової діяльності в поважному віці.

Про це повідомили дослідники з Гарвардської школи громадського здоров’я. На підставі обстеження 466 чоловіків, середній вік яких становив 67 років, вчені з’ясували, що чим вищий рівень свинцю був виявлений в колінній чашеці чоловіка (саме колінна чашечка вважається кістковим маркером наявності свинцю в організмі), тим менше балів він набирав в тестах на перевірку пам’яті, уваги, мовних навичок та інших розумових функцій. Інше дослідження, здійснене в бостонському Брігемскому госпіталі (США), показало, що накопичення в організмі свинцю збільшує ризик катаракти – основної причини втрати зору в літньому віці. Протягом п’яти років учені вели спостереження за 642 чоловіками у віці 60 років і виявили, що ті з них, у кого розвивалася катаракта, мали підвищений рівень свинцю в кістках.

Старші люди, які мають схильність до остеопорозу, особливо уразливі до руйнівного впливу свинцю, оскільки цей токсин, осідаючи в кістках, протягом тривалого періоду може потрапляти в кров і пошкоджувати тканини.

Відоме джерело свинцю – бензин і малярні фарби. У бензині і фарбах в США сьогодні вже не міститься свинець, однак у деяких інших країнах досі дозволені продукти з вмістом свинцю, незважаючи на те, що вони становлять загрозу для здоров’я людей. Однак найпоширеніше джерело свинцю –  питна вода з водогону, оскільки у старих водогонах цей токсичний метал раніше використовувався для зварювання труб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

“Кофеїн покращує пам’ять”

“Обмежте вплив забрудненого повітря”

“Середземноморська дієта запобігає розвитку остеопорозу”