Не морем єдиним… або відпустка вдома – це теж відпустка!

Хтось збирається у подорож, хтось тільки-но повернувся – таке відчуття, що всі їдуть відпочивати, окрім вас. Тому коли приходить час вашої відпустки – ви впадаєте у міні-депресію, днями сидите перед телевізором або комп’ютером чи розгрібаєте домашні справи… Такий «відпочинок» підкосить кого завгодно. Все, чого ви доб’єтесь – це відчуття роздратування, стресу і втоми при виході на роботу. Але ж ви так довго чекали свого законного відпочинку! Хіба так важливо, де ви його проведете? Головне – це яскраві враження і мінімум  заморочок. Якщо подумати, із подорожами за кордон пов’язано безліч незручностей – розладжуються біоритми, виснажує довга і часто незручна дорога, може загубитись багаж, а витрати на непотрібні дрібнички та сувеніри часто стають просто космічними! Тому час підбадьоритись, порадіти, що ви вже на місці і їхати нікуди не треба, і скласти план дій на свою довгоочікувану відпустку!

Культурна програма

Найбанальніша але найдієвіша порада – погляньте на своє місто очима туриста. Часто ми навіть не уявляємо, скільки цікавого приховують звичні нам вулички. Для повноти ефекту – не просто блукайте туристичними маршрутами, а запишіться на повноцінну екскурсію (загальну чи тематичну), озброюйтесь фотоапаратом та вирушайте у маленьку пригоду.

Байдикування на пляжі

Те, що ви залишились вдома – не привід відмовляти собі у задоволенні повалятись на пляжі. Маленький бонус: річкова засмага тримається довше, ніж морська. Можете відправитись на найближчий міський пляж, а можете поїхати за місто, на природу. Всі активні пляжні розваги, як-то пляжний волейбол, бадмінтон, гра у фризбі – доступні і на березі річки. А якщо відправитись на екскурсію на поромі, смачний пікнік на якомусь річковому острові вам гарантований.

Шалений шопінг

Ще одна невід’ємна частина чудової відпустки – це, звичайно, шопінг! Ви зекономили багато коштів, залишившись вдома, тому не відмовляйте собі ні в чому! Тим більше що літо (особливо серпень) – це сезон розпродажів, і на щастя, це стосується не тільки європейських фешн-столиць.

П’ятизіркова фітнес-програма

Не забудьте купити собі новеньку спортивну форму. Саме у відпустці може нарешті наступити те «завтра», з якого ви почнете бігати вранці – виспавшись та нікуди не поспішаючи, а також займетесь фітнесом, не жаліючись на відсутність вільного часу. Йога, пілатес, стретчинг, зумба – ці заняття не лише приведуть ваше тіло у форму, а і принесуть безліч позитивних емоцій. А займаючись аквааеробікою, буде відчуття, ніби ви у п’ятизірковому готелі!

Реалізація задуманого

Зараз чудовий час приступити до здійснення нереалізованих раніше планів – записатись на водійські курси або курси фотографії, зайнятись іноземними мовами, змінити імідж або ж навіть – оновити інтер’єр власної квартири! Відпустка – чудовий час для експериментів!

Корисне ледарство

Ну і нарешті, не можна уявити кращого часу для невеличкого дауншифтінгу (англ. downshifting, переключення автомобіля на більш низьку передачу). Вирвіться із задушливого міста й відправляйтесь на дачу або до бабусі в село, забудьте вдома всі свої гаджети (там все одно нічого не ловить) та сповна насолодіться неспішним плином часу, співами птахів, свіжими овочами, фруктами та зеленню, дихайте на повні груди та вбирайте енергію природи… Нарешті не потрібно нікуди бігти, а найважче рішення, яке вам потрібно буде приймати – це яку книжку читати сьогодні?

Навіть якщо вам випало відпочивати у рідному місті – це не привід сидіти в чотирьох стінах та покриватися мохом. Відпустка – не спорт, і відпочивати потрібно не заради результату, а заради самого процесу. Головне насолодитись цими безцінними днями, вивільнити весь негатив, позбавитись від втоми і внести у своє життя щось нове – те, що зробить його ще цікавішим.

Підготувала Галина ТЕЛИЧУК
спеціально для “Живи активно!”

Також читайте 10 активних MUST DO цього літа
Я вперше у спортзалі…Поради тренера