Як вберегти дитину від отруєнь: правила безпеки

Минулого року від отруєнь ліками, засобами побутової хімії й захисту рослин та іншими токсичними речовинами в Україні постраждали близько 5 800 дітей. Найчастіше це траплялося як серед немовлят, які ще не усвідомлюють наслідків своїх дій, так і серед дорослих «експериментаторів» – підлітків старших 14 років. Розповідаємо, як запобігти таким отруєнням і захистити свою дитину.

Зберігайте ліки, хімічні речовини та небезпечні предмети в місцях, недоступних для дітей.

При всій очевидності поради, батьки часто недооцінюють вправність малюків.

Аптечка із ліками повинна бути зачинена та впорядкована

Зберігайте тільки ліки з невичепаним терміном придатності та в оригінальних упаковках. Отруєння медикаментами є однією з найпоширеніших груп отруєнь. Правильне збереження ліків не лише захистить дітей, але й дорослих. Адже дорослі також можуть переплутати пігулки чи прийняти прострочений засіб.

  • Хімічні речовини слід зберігати тільки в упаковці виробника
  • Ніколи не пересипайте (не переливайте) ці речовини в упаковку для харчових продуктів. Використовуйте їх лише тоді, коли поряд немає дітей.
  • Не приймайте ліки, коли поруч маленькі діти
  • Пам’ятайте, що діти все повторюють за дорослими.
  • Даючи ліки дитині, не кажіть, що це цукерки чи солодощі
  • Адже наступного разу дитина може спробувати їх скуштувати сама.
  • Періодично нагадуйте про правила безпеки
  • Час від часу нагадуйте дитині про те, що користуватися засобами побутової хімії, косметикою, ліками потрібно лише за прямим призначенням і під наглядом дорослого. Розповідайте дітям про негативні наслідки прийому (навіть разового) наркотичних речовин та алкоголю для дитячого організму.
     

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ДИТИНА ОТРУЇЛАСЬ 

Якщо сталася біда і дитина отруїлася небезпечними речовинами – викликайте бригаду екстреної допомоги. Обов’язково зверніть увагу – чим отруїлася дитина та проконсультуйтеся з диспетчером швидкої, як надати першу допомогу.

Є хибна думка, що в будь-якому випадку отруєння потрібно викликати блювання. Проте це не завжди можна робити. Якщо дитина отруїлася побутовою хімією – це категорично НЕ можна робити, бо хімічна речовина спричинить ще більші опіки стравоходу! Якщо ви не впевнені, що саме проковтнула дитина, краще зачекайте на швидку.

Джерело: http://moz.gov.ua/article/health/jak-vberegti-ditinu-vid-otruen-pravila-bezpeki