Небезпека зараження ВІЛ/СНІД: реальні факти

За даними ООН, в останні роки поширення епідемії СНІД у світі в цілому сповільнилося. За останні 5 років кількість виявлених випадків зараження ВІЛ/СНІД скоротилася на 20%. Головні фактори прогресу – збільшення доступу хворих до ліків, поліпшення якості медичного обслуговування та профілактичні заходи. Але, на жаль, ці позитивні тенденції поки аж ніяк не стосуються України. Ступінь поширеності ВІЛ/СНІД у нашій країні є одним із найвищих і становить 1,1% серед дорослого населення. За час епідемії в Україні померло від СНІДу понад 32 тисячі осіб.

Україна – найбільш уражена ВІЛ/СНІДом країна в Європі.

Епідемія ВІЛ/СНІДу в Україні почалася в 1995 році, коли вірус цього смертельного захворювання був занесений у середовище осіб, які споживають наркотики шляхом внутрішньовенних ін’єкцій. За офіційними даними, в Україні офіційно встановлено діагноз «ВІЛ/СНІД» у понад 240 тис. осіб. Однак, як кажуть експерти, реальна кількість інфікованих осіб, які не здогадуються про свій ВІЛ-позитивний статус, може бути удвічі, а то й утричі вищою. Протягом тривалого часу – років або навіть десятиліть – вірус може розвиватися в організмі людини, не даючи про себе знати. Коли ж з’являються симптоми захворювання, і людина звертається до лікарів – буває так, що час для лікування вже безнадійно згаяно. Тому надзвичайно важливо вчасно діагностувати ВІЛ та розпочати терапію антиретровірусними препаратами.

Безпечне спілкування з ВІЛ-інфікованими людьми

Вірус імунодефіциту людини міститься практично в усіх біологічних рідинах – крові, лімфі, виділеннях статевих органів, спермі, сечі, сльозі, слині, поті, а також у грудному молоці. Проте його кількість там неоднакова. В поті, слині та сльозі його присутність незначна, і тому з ними вірус не передається. Тож ні кашель, ані чхання ВІЛ-інфікованої особи не загрожує оточуючим людям бути зараженими ВІЛ, так само цілком безпечним є користування спільним посудом, лазнею, басейном, туалетами або ванними, роздягальнями та спортивними залами. Без страху заразитися можна ручкатися, обійматися і торкатися ВІЛ-інфікованої людини. Немає ризику передачі ВІЛ через укуси будь-яких комах, тому що в організмі останніх вірус не розмножується.

Є два шляхи передачі інфекції ВІЛ:

  • через кров (переливання від ВІЛ-позитивного донора, користування забрудненим кров’ю медичним обладнанням чи інструментами);
  • через секс (коли під час статевого акту не використовується презерватив).

Хто може бути інфікований ВІЛ?

Тривалий час основною групою ризику зараження ВІЛ були споживачі ін’єкційних наркотиків. У цій групі передача інфекції відбувається через спільне використання шприців. Протягом останніх років з цією групою активно працюють міжнародні благодійні організації  – поширюють інформацію про ВІЛ/СНІД, роздають стерильні шприци, пропонують безкоштовно пройти обстеження та зробити тест на ВІЛ.  Важливу роль тут відіграють програми замісної підтримувальної терапії. Суть їх полягає в тому, що наркозалежні особи приймають таблетки препарату метадон, що дозволяє їм утримуватися від вживання ін’єкційних наркотиків і, серед інших переваг, позбавляє ризику зараження ВІЛ. Як результат, за останні роки в Україні суттєво знизилися показники передачі ВІЛ серед наркозалежних осіб.

Останніми роками серед шляхів передачі ВІЛ в Україні домінує статевий шлях – за офіційною статистикою, саме через сексуальні контакти відбувається понад 54% заражень. Викликає серйозне занепокоєння, що ВІЛ і досі активно поширюється через незахищені статеві стосунки та від ВІЛ-позитивних матерів до новонароджених під час вагітності, пологів або грудне вигодовування. Територіями з високими рівнями поширеності ВІЛ залишаються південно-східні регіони України, з низькими рівнями – західні області.

Утім, є підстави для оптимізму – динаміка захворюваності, хоч і залишається високою, все ж поступово зменшується, передовсім у більш молодих вікових групах. Це означає, що профілактичні програми працюють – люди з груп ризику усвідомлюють небезпеку і вчаться її уникати. А це дає надію, що епідемія ВІЛ/СНІДу не пошириться на загальне населення.

 

Також читайте “Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом”

“Обстеження рятують життя”

“Гігієнічні застереження щодо занять в тренажерному залі” 

“Побудова кращого світу для людей із псоріазом”