Неврози 21 століття, спричинені Інтернетом

Які «надумані» хвороби турбують покоління Y і Z? Чому не слід ставити діагноз за даними Google? Які проблеми викликає залежність від смартфона? ТОП найнезвичайніших неврозів 21 століття.

  • Кіберхондрія

Google-діагностика – найпоширеніша проблема у сфері охорони здоров’я сучасного покоління. Адже при перших проявах дискомфорту чи болю, ми відразу починаємо моніторити статті в інтернеті. Тільки-от результати пошуку можна трактувати по-різному: головний біль може бути як проявом перевтоми так і першим симптомом раку головного мозку. І добре, якщо автор віднайденої вами статті зміг пояснити, що забудькуватість не має відношення до розсіяного склерозу, а осіння хандра ще не означає депресію.

Ми сприймаємо всі інтернет-матеріали за чисту монету і часто робимо завчасні висновки щодо стану нашого здоров’я. Вчені назвали це явище «кіберхондрією». Вперше масштабність проблеми вирішила вивчити компанія Microsoft, після чого стало відомо, що ледь не кожна третя людина намагається поставити діагноз за допомогою пошукової системи, навіть якщо згодом збирається звернутися до лікаря. І все б нічого, але часто до консультації спеціаліста справа не доходить і хворий починає займатися самолікуванням, черпаючи методи оздоровлення з тих-таки неперевірених інтернет-сайтів. Часто це призводить до погіршення стану здоров’я, помноження хвороб і фіксації серйозних проблем.

  • Орторексія

Книжкові полиці та соціальні мережі переповнені матеріалами про здорове харчування. Можна знайти інформацію на будь-який смак – від вегетаріанства до праноїдства. Не дивно, що декотрі з нас зациклюються на здоровій їжі настільки, що це перетворюється на манію. Потроху починаєш помічати, що подруга-веганка витрачає останні гроші на тістечка без муки-яєць-всього їстівного (таке задоволення справді коштує недешево), а інша готова годинами розповідати про користь сироїдства чи продуктів без глютену. Поневолі починаєш замислюватись: а це, часом, не хвороба?

« Цілком можливо!» – ще в 70-х роках минулого століття зауважив лікар Стівен Бретмен. Вперше діагноз «орторексія» – одержимість здоровим харчуванням – лікар поставив… собі самому.

Сталося це тоді, коли доктор Бретмен певний час пожив в комуні, члени якої вживали виключно екологічну їжу. Згодом він помітив, що ідея правильного харчування набуває нав’язливого невротичного характеру і не найкращим чином впливає на його життя.

Тож якщо вигляд чіпсів на сусідському столі викликає у вас бажання викинути чужий «обід» у смітник, а знайомі, аби не слухати ваші балачки про користь безлактозного молока, все частіше переходять на інший бік вулиці, швидше за все, ви теж оторексик.

  • Синдром компульсивних тренувань

Фітнес зранку, в обід і ввечері. Пропущене тренування – привід для тривоги і самобичування. Приблизно так виглядають характеристики нового психічного розладу 21 століття, що Американська психіатрична асоціація визначає як «синдром компульсивних тренувань». Якщо ви постійно збільшуєте навантаження в тренажерному залі, але перестаєте по-справжньому насолоджуватися спортом і відчувати задоволення після тренувань, це – перший дзвіночок. Якщо пробіжки чи йога займають ледь не третину вашого щоденного плану, а без них ви почуваєтеся тривожним і невпевненим у собі – час звернутися до психолога.

  • Цифрова амнезія

Кожне нове покоління використовує все менше можливостей пам’яті. А навіщо, якщо всю необхідну інформацію можна записувати і зберігати в телефоні? А ті частини нашого тіла (і мозку), які не використовуються, потроху атрофуються. От і виходить, що пам’ять сучасників розвинена слабше, ніж у їх попередників. Це довели вчені із Колумбійського університету. Зокрема, вони стверджують, що однією з причин цифрової амнезії є фото- та відео зйомка. Ми більше не намагаємось запам’ятати події, людей та речі, які можемо просто сфотографувати. Ми знаємо, що у будь-який момент можемо відтворити бажані образи і пам’ять для цього зовсім не обов’язкова. Звідси випливає ще одна дуже суттєва проблема: чим менше ми пам’ятаємо, тим менше у нас матеріалу для роздумів і тим примітивніші наші думки.

  • Номофобія

Поряд із традиційними фобіями, такими як боязнь висоти чи замкненого простору, з’явилася ще одна – страх залишитися без телефону. Науковці із Гонконгського університету визначають кілька причин залежності від смартфона – ризик пропустити важливий дзвінок і боязнь назавжди втратити фото-відео та інші записи.

Кількість випадків номофобії зростає пропорційно технічному удосконаленню гаджетів. Чим сучаснішим пристроєм ви володієте, тим більше інформації можете на ньому зберігати, і тим сильніший страх його втратити.

Ви відчуваєте дискомфорт, коли ваш телефон потрапляє в чужі руки, адже там міститься багато особистої інформації? Нервуєте, коли смартфон розряджається і ледь не впадаєте в паніку, коли забуваєте його вдома? Отже і ви належите до числа мільйонів людей, які страждають від номофобії. Не вірите? Тоді спробуйте вимкнути свій пристрій хоча б на одну добу.

Підготувала Ася Дан 

Читайте також:

Бердвотчінг –  нове хобі

П’ять фобій, викликаних гаджетами і соцмережами

Чому надмірна активність у соцмережах погано впливає на ваші стосунки?