5 фобій, викликаних гаджетами і соцмережами

Боязнь висоти, привидів та дзеркал – вчорашній день. Сьогодні люди божеволіють через інтернет-троллінг, соціальні мережі, відсутність чи надмірну присутність гаджетів у їхньому житті. Проникнемо у світ фобій сучасної людини.

Синдром фантомних вібрацій

У 2015 році термін «синдром фантомних вібрацій» було названо «словом року» за версією словника Маккуорі. Цей факт відзначає поширеність цього явища у всьому світі. Відчувати вібрацію телефону, коли ніхто не дзвонить, і тягнутися до нього – це нормально: нейробіологи пов’язують явище з соматосенсорною корою мозку, яка сприймає за вібрацію навіть тертя одягу по шкірі. Але якщо ви чуєте дзвінок або сигнал вхідного повідомлення, коли насправді їх немає, слід задуматися. Швидше за все ви перевтомилися або нервуєте в очікуванні важливого дзвінка. Щоб вийти з цього стану, спробуйте відволіктися за допомогою прогулянки чи перегляду фільму і не думати про телефон принаймні кілька годин.

Соціонетофобія

Боязнь соціальних мереж вважається сучасною версією страху переслідування і проявляється в боязні завести аккаунт в соцмережі, оскільки його можуть використовувати для стеження або маніпулювання. Страх не обов’язково пов’язаний зі спецслужбами, часто люди бояться того, що з особисті дані стануть відомим їх оточенню – сім’ї, начальству, клієнтам. Схожою симптоматикою відзначається «синдром шоу Трумана», при якому людині здається, що її телефон прослуховують, а камера і мікрофон працюють на спецслужби. Яскравими проявами синдрому стали випадки, коли пацієнти просили політичного притулку в керівництва сусідніх країн, вважаючи що все їх життя – частина реаліті-шоу.

Тролефобія

Будь-який інтернет-користувач знає, хто такі тролі. Годувати їх не можна, банити марно, краще просто ігнорувати. Але активне зростання популяції тролів в інтернеті призвело виникнення до відповідної реакції – тролефобіі або тролепараної. Пацієнт переконаний – усі коментатори, учасники його блогу або порталу – тролі, які переслідують тільки одну мету – розвалити його проект. Звідси прагнення до анонімності, бажання зайвий раз не привертати до себе увагу. На жаль, від тролефобіі немає медичних препаратів і лікарських технік. Вчені-психологи радять те ж саме, що і народні інтернет-премудрості – не ведіться на провокації, не годуйте тролів.

Кіберофобія

Молодих людей комп’ютером не злякати. Незрозумілим чином за лічені хвилини ноутбук чи планшет освоює навіть і дворічний малюк. А от у літніх людей, яким доводиться освоювати нову техніку, все дещо складніше. Лікарі виокремлюють такі симптоми кіберофобії – надмірна обережність при роботі з ПК, тривога і паніка під час контакту з гаджетом, уникання пристроїв і високоемоційні негативні відгуки про них. Іноді фобія може супроводжуватися фізичними реакціями – нудотою і запамороченням. Вихід є: використовувати ПК у присутності більш досвідченого користувача і поступово збільшувати час користування від 15 хвилин до 1-2 годин.

Імоджіфобія

Ще один дин приклад нових людських страхів, що з’явилися в результаті поширення чатів і соціальних мереж – імоджіфобія. Відправляючи в повідомленні звичний усім смайлик або стікер, людина боїться, що її неправильно зрозуміють і прикріплений символ виявиться «не в тему». Імоджіфобію складно назвати серйозним психічним захворюванням, це всього лише чергова форма тимчасового неврозу. У певній мірі, кожен користувач соцмереж трохи імоджіфоб. В онлайн спілкуванні, де часто доводиться вести одночасно особисте і офіційне листування, переключитися з дружнього на представницький стиль встигають не всі.

Тредофобія

Назва походить від англійського слова «thread» – коментар в соціальній мережі. Тредофобія проявляється боязню коментувати записи в соцмережах, висловлювати свою думку. Зазвичай тредофоб сором’язливий і в реальному житті, але в інтернеті ця риса додатково загострюється. А що як раптом коментар виявиться неграмотним чи необдуманим? Посиплеться критика і образи! Якщо ця проблема дійсно турбує, подолати бар’єр допоможе анонімний аккаунт.

Селфіфобія

Хто би міг подумати, що страх перед поганим селфі стане психологічною проблемою, що вимагає медичного втручання. Цікаво, що культ Instagram привів до того, що багато дівчат роблять пластичні операції тільки заради того, щоб робити «якісні селфі».

Підготувала Ася Дан