Як марафони «омолоджують» судини

Із віком судини стають більш жорсткими, а це підвищує ризик інсульту і серцевих захворювань навіть у здорових людей.

Результати досліджень

Дослідники виявили, що підготовка та участь у марафонському забігу здатні зменшити жорсткість судин навіть у новачків. Так, спортсмени впродовж життя мають біологічно молодші судини в порівнянні зі своїми однолітками.

Дослідження показало, що позитивний вплив на здоров’я починає проявлятися вже після короткого періоду тренування, а отримані результати можна порівняти з ефектом медикаментозної терапії.

До того ж підготовка до марафону загалом може бути гарним стимулом для ведення активного способу життя. Адже добре відома користь від регулярних фізичних вправ для серця і кровообігу, яка полягає у зниженні ризику серцево-судинних захворювань, інсульту протягом життя приблизно на 10% і смертності.

Таким чином, підготовка та участь у марафоні здатні «повернути молодість» судинам. Не обов’язково бути спортсменом, щоб отримати користь від забігу. Навіть новачки можуть омолодити свою серцево-судинну систему, просто добігши до фінішної лінії.

Як проходило дослідження.

У межах базової підготовки до марафону здорові учасники віком від 21 до 69 років долали 10-20 км, або тренувалися не менш ніж дві години на тиждень, протягом шести місяців.

Перед початком і через два тижні після марафону їм було виконано магнітно-резонансну томографію та ультразвукове дослідження серця і судин, фітнес-тест, вимірювання артеріального тиску й частоти серцевих скорочень. Біологічний вік судин розраховували в обох часових точках.

Після завершення марафону в учасників спостерігалося зменшення жорсткості судин та скорочення їхнього віку на 4 роки порівняно зі станом до тренування.

Артеріальний тиск бігунів знизився на 4 мм рт. ст. Звичайно, час фінішування новачків був більшим за середній. Проте скорочення жорсткості судин в учасників похилого віку і тих, хто прибіг в останніх рядах, було навіть більш значним.

За матеріалами www.escardio.org