Чому відпочинок перетворюється на страждання

Вечір перед роботою. В результаті досліджень було з’ясовано, що чим вищий рівень освіти у людини, тим більше вона схильна до тривоги у вечір перед робочим днем – коли вихідні майже закінчились, а початок нового робочого періоду наближається. В той час, як люди з невисокою освітою відчували себе приблизно однаково протягом всього тижня.

 

Для того, щоб покращити цей стан психолог рекомендує скласти список конкретних речей, які вас тривожать. Це може бути ранкова нарада, гора листів, які залишаються без відповіді, зустріч з колегами, з якими у вас не склались відносини. По-перше, розписав все по пунктах, можна побачити справжню проблему – щось, що заважає вам жити спокійно і що можна виправити. По-друге, для кожної стресової ситуації, з якою ви зіштовхнетесь в понеділок, потрібно скласти план дій. Часто складання плану та списків допомагає помітно заспокоїться.

 

Ще один спосіб – завчасно розпланувати приємні  вам справи на тиждень. Таким чином, ви будете думати не про те, що вас очікує новий стрес, а про цікаві заняття, яким ви приділите час перед роботою, чи після неї.

 

Неможливо розслабитись

 

Часто сама установка на те, що потрібно розслабитись, викликає у людей тривогу. Існує й інший досить поширений ефект, який називають «моделлю уникання контрастів».

 

Це можна пояснити тим, що люди, які схильні тривожитись, часто не люблять розслаблятись, тому що після відпочинку, їх хвилювання здається їм особливо нестерпним. Часто вони свідомо не дозволяють собі заспокоїтись і як слід відпочити. Нам може здаватись, що якщо ми в постійній напрузі, то це зможе захистити нас, коли щось насправді трапиться.

 

Насправді це ні від чого не захищає. Навпаки, це знижує рівень життя і погано відбивається на здоров’ї. Коли ми постійно в тривозі, наше тіло постійно готове до втечі чи боротьби. Якщо ми тривожимося постійно, воно не отримує можливості зарядитись та наповнитись енергією.

 

Навіть відпочинок і процедури релаксації лякають нас, тому краще поступово все-таки вводити їх у своє життя. Для відпочинку краще всього вибрати безпечне місце, де ви будете відчувати підтримку.

 

Екзистенціальна тривога

 

Страх перед робочим тижнем, відсутність розкладу – все це досить прості пояснення. Однак є і складніші причини для тривоги у вихідний день. На думку психіатра та психотерапевта Віктора Франкла, вони пов’язані з відчуттям безглуздості життя та страху смерті. «Невротик намагається часом врятуватись втечею в професійну діяльність. Однак, справжня беззмістовність та пустота його життя виявляється  відразу, як тільки його професійна активність на якийсь час припиняється, а саме – у вихідні дні, – писав Франкл.

Рутина, якою ми займаємось у будні дні, зберігає нас «від відчуття екзистенціального вакууму. Коли приходять вихідні та людина стикається з цим самим вакуумом, вона може спробувати врятуватись від нього за допомогою алкоголю, нескінченного перегляду спортивних матчів чи будь-яких дій, які здатні відволікти. Насправді, як стверджував психіатр, в «екзистенціальній фрустрації» немає нічого поганого чи страшного. Прагнення до того, щоб знайти сенс життя, природно для людини. Однак часто відчуття відсутності сенсу, може привести до неврозу чи депресії.

 

Якщо на вихідних ви відчуваєте не просто втому чи FOMO, а тугу та екзистенціальні кризи, можливо, настав час знову розставити пріоритети чи звернутись за допомогою до спеціаліста.

За матеріалами – http://bit.ly/2SySZsP