Запальні процеси прискорюють старіння

Інфламейджинг  – від англ. Inflammaging – запалення + старіння.

Прояви старіння

Хронічне слабо виражене системне запалення – це звичайний прояв старіння. Навіть при відсутності хронічних захворювань, типовими для похилого віку є підвишення в 2-4 рази в порівнянні з показниками молодих людей рівнів циркулюючих в крові прозапальних цитокінів, таких як інтерлейкін-6 і фактор некрозу пухлин альфа, а також білків гострої фази запалення, таких як С-реактивний білок та ін.

На сьогоднішній день деякі дослідження встановили механізми, що потенційно відповідають за вікові зміни щодо запалення. Крім того, стратегії, спрямовані на пом’якшення запалення у літніх пацієнтів, в тому числі – фармакологічні методи лікування і зміна способу життя, часто призводять до неоднозначних результатів.

З віком у кожної людини все більше виникає станів, пов’язаних із запаленням: ожиріння, відсутність фізичної активності , серцево-судинні захворювання , цукровий діабет, хронічні захворювання нирок, остеоартрит, хвороба Альцгеймера. Часто важко визначити, чи є ці стани причиною або наслідком вікового запалення. У той же час результати деяких досліджень говорять про те, що концентрація біомаркерів запалення збільшується у літніх людей і при відсутності хвороб.

Зміна способу життя, а саме –  регулярні тренування і дієта –  може бути довгостроковою і оптимальною альтернативою іншим стратегіям зниження запалення у літніх людей. В різних наукових роботах також повідомлялося, що дієтичні заходи надають істотний протизапальний ефект. Так, скорочення споживання калорій призводить до втрати маси тіла – це один з механізмів зниження вікових запальних змін. Показаний позитивний вплив для зменшення запалення харчових компонентів, таких як мікроелементи, макроелементи, рослинні станоли і стерини, а також ряд пребіотиків та інших харчових компонентів.

За матеріалами журналу “Медікс.Антиейджинг”