Новий подих для українських лікарів і майбутніх мам

Житомирський обласний перинатальний центр першим в Україні відкрив двері інноваційного симуляційно-тренувального кабінету для лікарів, мета створення якого – створити команди професіональних акушерів гінекологів, за допомогою яких вдасться знизити високі показники материнської смертності під час пологів.

Вчора, 18 листопада, Житомирскький обасний перинатальний центр презентував своє нове інноваційне обладнання для підготовки професіональних акушерів-гінекологів. Офіційне відкриття симуляційно-тренінгового кабінету стало для журналістів справжнім одкровенням. Кабінет оснащено презентаційним обладнанням, інструментарієм, пологовим манекеном-симулятором, який необхідний для навчання команди медпрацівників. Манекен-симулятор є прототипом жінки, має реальні розміри, а також вміщує манекен дитини задля повної картини будь-якого сценарію пологів. Візуальне обладнання, яке складається з презентаційного монітору, що відслідковує і відображає серцебиття жінки і плоду, і відеокамери, яка записує всі дії, які виконують лікарі під час навчання, що допомагає аналізувати і корегувати помилки ще у процесі навчання, не допускаючи летальних наслідків у пологовій кімнаті. Манекен-симулятор запрограмовано програвати різні сценарії ускладнень під час пологів – післяпологові кровотечі, інфекції тощо.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, рівень материнської смертності в Україні у 4-5 разів вище, ніж у сусідніх європейських країнах. Незважаючи на високий рівень сучасної світової медицини, проблема смертності жінок від післяпологових кровотеч залишається дуже актуальною. Але більшості з цих трагічних смертей можна було б уникнути, якби кожен лікар негайно й професіонально діяв у випадку післяпологових ускладнень.

Саме з метою зниження числа материнської смертності від післяпологових кровотеч й інших ускладнень було створено і активовано симуляційно-тренінговий кабінет для навчання лікарів. Акушери-гінекологи, акушерки, операційні медсестри та анестезіологи у складі мультипрофілактичних бригад навчатимуться за курсом «Допомога у випадках післяпологових кровотеч». Курс складається з теоретичного матеріалу і практичних занять. Наразі за допомогою спеціалістів із Гарвардського університету тренінг пройшли 14 лікарів, семеро з яких – з Миколаєва, адже наступним осередком, де відкриють другий симуляційно-тренувальний кабінет вже у 2015 році, буде саме Миколаїв.

Всього програма навчання розрахована на 2,5 роки, за які планується видати сертифікати тренерів 640 лікарям з Житомира, Миколаєва і близьких до міст областей.

Що ж стосується інших міст України, зокрема Києва, всі охочі лікарі зможуть приєднатися до програми і пройти навчання у Житомирському симуляційно-тренувальному кабінеті. На відкриття подібних тренувальних центрів можна очікувати і у майбутньому.

Такого роду ініціативі передував глобальний соціальний проект компанії МSD «МSD для матерів», а натхненником і організатором стала Всеукраїнська благодійна організація «Джей. Ес. Ай».

Ця програма є новим подихом для українських лікарів і майбутніх мам, і найважливішим має стати те, що пологові будинки України стануть справжнім і надійним тимчасовим прихистком  для нового життя.

Підготувала Сніжана СЕНАТОС
спеціально для “Живи Активно!”

Також читайте “Активна вагітність: поєднуємо приємне з корисним”