Інсульт – причини, симптоми, профілактика

Інсульт – гостре порушення кровообігу мозку, яке зумовлює розлади функцій мозку та наносить тяжкі ушкодження тканин мозку. Під час інсульту у визначеній ділянці мозку кровотік знижується або зовсім припиняється. Існують два типи інсультів: ішемічний та геморагічний.

  • Ішемічний інсульт – порушення мозкового кровообігу за ішемічним типом – трапляється у разі, якщо тромб блокує артерію або капіляр у мозку. 80% всіх інсультів – ішемічного типу. Атеросклероз порушує кровообіг в артеріях, які доставляють кров в мозок. Ці артерії називаються сонними і вертебральними. Звуження цих судин може бути однією з причин інсульту.
  • Геморагічний інсульт – порушення мозкового кровообігу за геморагічним типом – відбувається, коли у мозку лопається судина і трапляється крововилив. І в тому, і в тому випадках клітини пошкодженої частини мозку не отримують кисень і необхідні поживні речовини в достатній кількості, що і є причиною гибелі цих клітин.

Порушення кровообігу в судинах головного мозку потребує медикаментозного втручання. Але у разі блокади артерій може знадобитись допомога хірурга.

Другою серед причин смертності населення в усьому світі є інсульт. Статистичні дані свідчать, що серед осіб, яким понад 55 років, кожна п’ята жінка і кожний шостий чоловік переносять інсульт. На жаль, 50% таких випадків є летальними. Ті, кому вдається вижити, стають інвалідами, які до кінця життя потребують сторонньої допомоги.

Основними причинами, що спричинюють інсульт є неуважність, легковажність у ставленні щодо свого здоров’я, набуті звички, спадковість, а також інші фактори, які від нас не залежать.

Причини інсульту:

1. Підвищений артеріальний тиск протягом довготривалого періоду (або артеріальна гіпертензія). Допустима межа артеріального тиску має бути 140/60. Слід регулярно перевіряти свій артеріальний тиск, зокрема особам, які досягли 45-річного віку. Якщо ж тиск вищий за допустиму позначку, варто звернутись до лікаря і разом із ним розробити програму для контролю артеріального тиску. Це може бути дієта, регулярні фізичні вправи або ж медикаментозна терапія, яка з кожним роком удосконалюється і не викликає побічних дій, які могли б знизити якість життя.

2. Тютюнопаління. Цей фактор підвищує ризик інсульту вдвічі. Після позбавлення цієї шкідливої звички цей ризик почне зменшуватись, а через п’ять років ризик знизиться до такого, який мають некурці.

3. Вживання алкоголю. Відомий факт, що алкоголь може бути корисним лише в помірній кількості, наприклад склянка червоного сухого вина може знижувати ризик розвитку інсульту. Але вживання алкоголю у великих кількостях підвищує цей ризик. Також варто запам’ятати, що алкоголь не можна поєднувати з прийняттям ліків.

4. Підвищений рівень холестерину. Знизити холестерин можливо завдяки дієті та за допомогою ліків.

5. Діабет. Це захворювання дуже небезпечне, не варто його ігнорувати. Слід порадитися з лікарем і розробити індивідуальну програму харчування та підібрати лікарські засоби, які б відповідали вашим потребам і стилю життя. Контролюючи рівень цукру крові можна знизити ризик розвитку інсульту.

6. Обмежена фізична активність. Навіть 30-хвилинна прогулянка щодня знизить ризик розвитку інсульту. Можна вибрати будь-які види фізичних навантажень, які б відповідали стилю життя та уподобанням.

7. Зловживання великою кількістю солі та жирною їжею. Дієта з низьким рівнем солі та жиру знизить артеріальний тиск, а відповідно й ризик розвитку інсульту. Слід прагнути збалансованого харчування, підвищити вживання фруктів та овочів, круп.

Симптоми інсульту

  • Раптова слабкість або втрата чутливості на обличчі, руці чи нозі, зокрема на одній стороні тіла;
  • Раптове порушення зору на одне або обидва ока;
  • Важкість мовлення або розуміння простих положень;
  • Запаморочення, втрата рівноваги або координації, зокрема, якщо це межує з такими симптомами, як порушення мовлення, подвоєння в очах, оніміння або слабкість;
  • Раптовий інтенсивний головний біль, який важко пояснити.

Профілактика інсульту

Профілактика інсульту спрямована на усунення факторів, що його спричинює. Ось основні кроки, спрямовані на профілактику інсульту:

1. Відмова від шкідливих звичок (тютюнопаління, алкоголь, наркотичні речовини, їжа, збагачена жирами та вуглеводами, що легко засвоюються, сіль).

2. Формування здорового способу життя (регулярні фізичні навантаження, збалансоване харчування з вживанням великої кількості фруктів та овочів, нежирного м’яса, дозволяється до 200 мл червоного сухого вина на день).

3. Лабораторні обстеження 1 раз на рік: АЛТ (аланінамінотрансфераза), АСТ (аспартатамінотрансфераза), ЛФ (лужна фосфатаза), загальний білірубін і його фракції, креатинін, ліпідний спектр, глюкоза.

4. Інструментальні обстеження 1 раз на рік: ЕКГ, УЗД екстракраніальних та інтракраніальних артерій головного мозку, обстеження очного дна окулістом, МРТ головного мозку (але тільки у тому разі, якщо інсульт вже мав місце).

5. Дотримання всіх лікарських приписів: якщо підвищений артеріальний тиск – слід приймати гіпотензивні засоби; якщо має місце серцева аритмія – слід приймати антиаритмічні засоби; при цукровому діабеті – гіпоглікемічні засоби; якщо інсульт вже мав місце – приймати антитромбоцитарні та антиагрегантні засоби, а також препарати для зниження холестерину.

За матеріалами журналу “Мистецтво лікування”