Педикульоз: як запобігти захворюванню

Причиною виникнення педикульозу є потрапляння на тіло і волосся людини комах вошей, які починають на них паразитувати. Його основним  симптомом є свербіж. Невчасне лікування педикульозу може призвести до появи  специфічних захворювань шкіри.

Опинившись на тілі людини, воші харчуються її кров’ю і відкладають яйця-гниди, які приклеюють до волосся. Щодня самка воші відкладає від 3 до 7 яєць, за все життя їх кількість складає від 38 до 120 штук. Тривалість життя дорослої комахи налічує від 27 до 30 днів.

В залежності від того, на якій частині тіла паразитують воші, розрізняють різни види педикульозу:

  • головний – в цьому випадку воші знаходяться і паразитують на волосистій частині голові, як правило на скронях, потилиці та тімені, у чоловіків це можуть бути вуса та борода, при цьому паразитом є головна воша.
  • лобковий (фтиріоз) – місцем розташування паразитів у жінок у цьому випадку є ділянка лобка, у чоловіків – пахова зона, волосяна частина живота, грудей, вуса, щодо дітей – то воші можуть перебувати на віях і бровах. (паразит – лобкова воша).
  • платтяний – воші паразитують в складках одягу і білизни (паразит – платтяна воша).

Варто зауважити, що платтяні воші можуть бути носієм епідемічного висипного тифу, епідемічного поворотного тифу і волинської гарячки.

Проявами педикульозу є:

  • свербіж шкіри, в місцях укусів вошей;
  • дрібні плями на шкірі сірувато-блакитного кольору
  • приліплені гниди до волосся

Інкубаційний період педикульозу може складати декілька тижнів.

Як можна заразитись на педикульоз

Платтяні та головні воші можуть перейти від однієї людини до іншої в процесі безпосереднього контакту, або через одяг, головні убори, різні предмети побуту, частіше за все гребінці та т.д. Зараження лобковими вошами може відбутись під час статевого акту, або через постільну чи спідню білизну та т.д.

Воші, які паразитують на шкірі тварин є видоспецифічними, тому заразитись ними людина не може.

Заразитись педикульозом можна всюди, де є тісний контакт між людьми, це може бути магазин, потяг, громадський транспорт, туалет, лазні, басейни, сауни чи спортивні роздягальні. На нового господаря, в місцях загального користування, воша може чекати від 2 до 3 днів.

Профілактика педикульозу

Педикульоз відносять до загальних соціальних проблем, що стосуються здоров’я людей різного віку, найчастіше він зустрічається серед дітей, які навчаються у школі.  Для того, щоб уберегти себе від педикульозу, необхідно дотримуватись правил особистої гігієни, виключити користування спільною білизною і не використовувати для сну чужу подушку і т.д.

Як вилікувати педикульоз

Позбутись педикульозу можна різними способами. Перш за все необхідно звернутись до лікаря за порадою, які засоби краще використати. Перед застосуванням різних препаратів необхідно ознайомитись з інструкцією, і все робити згідно з прописаними рекомендаціями, також варто звернути увагу на термін придатності засобу.

Статистика

У 2017 році на педикульоз і фтиріоз захворіли 15813 людей, у 2018 р. Їх кількість зменшилась до 14 227, за перші 5 місяців 2019 педикульоз і фтиріоз зареєстрували у 5523 людей.

Варто зауважити, що найчастіше діагностували педикульоз у дітей, які відвідують спеціалізовані школи та дитсадки.