Користь обіймань: що таке шкірний голод та як справлятись з ним в умовах пандемії

ВІд початку самоізоляції, кількість можливостей спонтанного фізичного контакту між людьми значно знизилась, що посилило шкірний голод, який й так притаманний жителям великих міст. Як соціальне дистанціювання вливає на фізичне та психологічне здоров’я, ми вам розповімо нижче.

Шкірний голод являє собою біологічну потребу в людському дотику. З цієї причини немовлят у відділенні інтенсивної терапії для новонароджених кладуть на груди батькам, а злочинці, які знаходяться в одинарних камерах жадають контакту з людьми, на рівні свободи.

Вплив дотиків на наше здоров’я та самопочуття

“Коли ми доторкаємось до шкіри, активуються підшкірні сенсори, які надсилають сигнал до блудного нерва”, – пояснює Тіффані Філд, яка працює в Дослідницькому інституті дотику при Університеті Маямі. – В результаті підвищення тонусу блудного нерва знижується частота серцевих скорочень, кров’яний тиск й рівень гормонів стресу, й наступає розслаблення”. Крім того, дотик стимулює вироблення гормону окситоцину, який також виділяється під час сексу й родів. Іншими словами, дотики надзвичайно корисні для нас, бо роблять нас більш спокійними та радісними.

У разі відсутності дотиків як фізичний, так й емоційний стан людини погіршується. Досліди на мавпах показали, що відсутність дотиків має негативний вплив на наше здоров’я.

Нейробіолог Альберто Галлаче із Міланського університету Бікокка пояснює: “Наш мозок запрограмований на те, щоб отримувати задоволення від дотиків, тому що люди – соціальні істоти й перебування разом підвищує наші шанси на виживання”.

Дослідницький інститут дотику, в якому працює Філд, який провів дослідження в аеропортах у всьому світі, щоб встановити, як часто люди торкаються одне до одного, коли очікують посадку на рейс. Результати досліджень свідчили про те, що 98% часу люди займались своїми телефонами, й не доторкались одне до одного.

Після того, як були введені заходи соціального дистанціювання люди, які живуть одні, виявились позбавлені дотиків на цілі місяці. Це тим більш небезпечно, якщо врахувати, що шкірний голод послаблює імунітет, а відповідно збільшує ризик заразитись коронавірусом.

“Саме зараз ми найбільше потребуємо дотиків інших людей” – стверджує Філд й пояснює, що дотики мають позитивний вплив на імунітет, оскільки знижують рівень кортизолу. В результаті високого рівня кортизолу послаблюється імунна система, бо кортизол вбиває природних кілерів, які знищують віруси лейкоцити. Внаслідок дотиків збільшується вироблення природних кілерів навіть у хворих на рак та ВІЛ-інфікованих.

Труднощі перенесення самоізоляції для одиноких людей 

Галлаче схвильований можливими наслідками шкірного голоду для психічного здоров’я тих, хто самоізолюється наодинці, особливо, якщо врахувати, що пандемія – сама по собі є стресовою ситуацією. “За допомогою дотиків ми заспокоюємо одне одного, – говорить він. – Відсутність дотиків підсилює нервозність ситуації”.

Дотики до шкіри підвищують рівень серотоніну, серед наслідків низького рівня цього гормону можна відзначити безсоння, тривожність та депресію. “Дотик до шкіри перед сном сприяє глибокому сну. Під час глибокого сну відбувається вироблення речовини P, яка знижує рівень сприйняття болю й підвищує стійкість до емоційного стресу” – повідомляє Філд.

Як це часто буває в житті, ми не усвідомлюємо важливість дотиків до тих пір, поки не позбавляємось їх. “Більшу частину часу я  була задоволена тим, що живу одна”, – говорить Сара, 40-річна менеджер по управлінню персоналом із Редінга. Однак 23 березня Сара написала в фейсбуці: “Я міцно-міцно вас всіх обійму, коли знімуть обмеження.” А 12 квітня: “Коли все закінчиться, я переобіймаю усіх”. Ще через декілька днів вона написала у твіттері: “Сьогодні я багато плакала. Я живу одна, й від однієї думки про те, що доведеться цілі місяці провести без обіймів, мені стає ніяково”. Таким чином, викликаний коронавірусом шкірний голод завдав Сарі багато страждань “Мені сумно й тривожно, мене гнітить ця ситуація” – зізналась Сара. Вона чудово запам’ятала останні обійми зі своїм другом, після цього вона не доторкалась ні до кого, окрім кота, і якщо раніше вона цього не робила, через те, що йому це не подобалось, то тепер все частіше й частіше почала притискати тварину до себе.

Пестячи тварин, Сара випадково знайшла ефективний спосіб знизити шкірний голод. Дослідження показують, що масаж приносить користь не тільки тим, кому його роблять, а й самому масажисту. Ось чому корисно мати домашніх тварин.

Способи зниження шкірного голоду

Для тих, хто дотримується самоізоляції наодинці існує декілька способів знизити шкірний голод. Для цього слід якомога більше рухатись, навіть звичайна ходьба по кімнаті допомагає стимулювати рецептори стоп. Крім того, корисно робити собі масаж голови, чи, наприклад, втирати зволожувальний крем в шкіру обличчя.

За матеріалами: https://knife.media/skin-hunger/