Перша допомога при тепловому ударі

Тепловий удар, також відомий як сонячний удар, — стан при якому організм не в змозі регулювати власну температуру тіла , і вона продовжує зростати, часто до 40 ° C або вище. Це може бути небезпечним для життя, завдаючи шкоди мозку та іншим життєво важливим органам. Сонячний удар є результатом тривалого впливу високих температур (зазвичай у поєднанні з дегідратацією), що призводить до відмови системи контролю температури в організмі. Про це пише у своєму ФБ #INgenius #INgeniusGuide.

Загальні симптоми зазвичай проявляються ускладненнями, пов’язаними з центральною нервовою системою: температура тіла вище 40 ° C, сплутаність, дезорієнтація, а іноді й втрата свідомості або кома; пульсуючий головний біль, запаморочення, швидке погіршення рівня реакції.

Також може відмічатися м’язова слабкість, погіршення самопочуття, нудота, пришвидшене серцебиття, яке може бути або сильним, або слабким; непритомність, яка може бути першою ознакою у літніх людей; швидке, неглибоке дихання, відсутність потовиділень, не зважаючи на тепло, через що шкіра може бути червоною, гарячою та сухою (навіть у пахвах).

Тепловий удар — стан, викликаний крахом «термостата» в мозку, який потребує невідкладної допомоги, оскільки таке перегрівання може стати небезпечним для життя.

Як правильно допомогти

  1. Перемістіть людину в прохолодне місце, поза прямим сонячним промінням. Це може бути проста тінь від дерева або холодне та добре вентилюєме приміщення. Головне — припинити дію пошкоджуючого чинника.
  2. Звільніть постраждалого від зайвого одягу, але переконайтесь, що збережете їхню гідність.
  3. Це допоможе збільшити вентилюєму поверхню тіла. З цією ж метою можна покласти постраждалого на бік.

Допоможіть тілу охолонути:

  • Вентилюйте повітря над постраждалим, змочуючи його шкіру водою. Можна або намастити вільні ділянки тіла водою, або розбризкувати холодну воду, обмацувати людину руками, змоченими у холодній воді, щоб збільшити тепловіддачу;
  • Не залишайте шкіру сухою. Можна постійно обливати постраждалого, розприскуючи воду з садового шлангу, або змочувати поверхню тіла мокрою губкою, або накрити тіло постраждалого будь-яким рушником чи простирадлом та поливати на нього холодну воду, залишаючи вологим, до тих пір, поки температура тіла не впаде (принаймні до 38 ° C). Після того, як температура тіла стане нормальною, замініть вологу тканину сухою.
  • Покладіть пакети з льодом та водою або прохолодні вологі рушники на шию, пахви і пах. Оскільки ці ділянки багаті кровоносними судинами, розташованими близько до шкіри, їх охолодження може зменшити температуру тіла.
  • За можливості занурте постраждалого у ванну з прохолодною водою чи під холодний душ.

N.B! НЕ рекомендовано вживати аспірин чи парацетамол з метою зниження температури тіла: ці ліки можуть викликати погіршення стану через реакцію організму на тепловий удар.

4. Слідкуйте за ознаками швидкого прогресуючого теплового удару , наприклад, приступу судом, втрати свідомості довше декількох секунд і утрудненням дихання. За потреби розпочніть рятувальні дії для відновлення роботи серця чи дихання (СЛР).

5. Дайте постраждалому випити прохолодної води для зволоження, якщо він чи вона зможе.
Не давайте пити солодких, кофеїнових або алкогольних напоїв. Також уникайте дуже холодних напоїв, оскільки вони можуть викликати спазми шлунка. Можливо, вам доведеться допомогти. Переконайтеся, що постраждалий сидить так, щоб він не захлинувся. У більшості людей з тепловим ударом змінений рівень свідомості і їм може бути важко пити воду самостійно. Оскільки сонячний удар часто відбувається на фоні дегідратації бажано дати випити постраждалому від 1-го до 2-х літрів рідини за 2 години.

6. Якщо температура тіла знову почне підійматися, повторіть процес охолодження, щоб знизити її.

І пам’ятайте: широкий капелюх пасує до будь-якого вбрання, якщо на вулиці занадто спекотно та сонячно.

Автор: Sophia Zhurba
Джерела:
https://bit.ly/2FbwMK2
https://mayocl.in/2MOpCl3
https://wb.md/2KurrP7
https://bit.ly/2fyfxVv