Що робити якщо вжалила медуза

Медузи поширені у всіх без винятку морях і океанах Землі. Деякі з них чарівно прекрасні, деякі виглядають лячно і страшно. Серед них можна зустріти як абсолютно нешкідливих, так і смертельно небезпечних. Про це пише у своэму ФБ #INgenius #INgeniusGuide.

Укус медузи — досить болісний досвід, і знання того, як запобігти та лікувати опік, буде корисним у вашу відпустку.

Чому медузи жалять?

Оскільки медузи — повільні, слабкі тварини, вони використовують щупальця, щоб захопити та знерухомити свою здобич. Щупальця покриті стрекатльними клітинами — нематоцистами, кожна з яких містить крихітну гарпуноподібну структуру з отрутою. Коли клітину стимулює подразник, вона створює великий внутрішній тиск і з величезною швидкістю вистрілює стрекальною ниткою, яка не тільки вприскує отруту в тіло жертви, але ще й чіпляється до неї мікроскопічними шипами. Оскільки одночасно спрацьовує тисячі нематоцист, щупальце досить міцно «приклеюється» до жертви.

Опіки від чорноморських та середземноморських медуз частіше нешкідливі та безпечні для життя. Однак ігнорувати їх не можна. Укуси медуз сильно різняться за тяжкістю. Вони можуть викликати негайний біль та подразнення на шкірі, а деякі — системне ураження організму, в рідкісних випадках небезпечні для життя.

Загальні ознаки та симптоми укусів медуз

  • Печіння або поколювання
  • Червоні, коричневі або пурпурні сліди на шкірі – «відбиток» контакту щупальці зі шкірою
  • Свербіж
  • Набряк
  • Пульсуючий іррадіюючий біль

Ознаки та симптоми важких укусів медуз

  • Біль в животі
  • Нудота, блювання, діарея
  • Головний біль
  • Запаморочення
  • Оніміння / поколювання, біль у м’язах або судоми
  • Слабкість, сонливість
  • Колапс
  • Порушення дихання
  • Серцево-легенева недостатність

Лікування

Іноді лікування залежить від типу медузи, що викликала реакцію, тяжкості опіку та індивідуальної реакції на нього. Довгий час чітких науково заснованих рекомендацій по наданню допомоги при укусах медуз не було, і більшість із них були засновані на емпіричному досвіді.

Так наприклад, найпоширеніші рекомендації по наданню першої допомоги не тільки не зменшують біль, але навіть можуть посилити наслідки укусу. В одному з останніх досліджень (http://bit.do/eYacc) вчені довели, що обробка місця опіку морською водою поширює нематоцисти ще на більшу площу.

А стирання щупалець за допомогою кредитної картки чи столового ножа — метод, рекомендований навіть шанованими організаціями охорони здоров’я, — часто теж може спровокувати поширення отрути, проте все ще є однією із найбільш частих рекомендації першої допомоги, серед провідних клінік (https://mayocl.in/2LKd1h7).

Так само, в той час як багато медичних спеціалістів радять застосування льоду та холодових компресів (які дійсно тимчасово можуть зменшити місцеве больове відчуття та набряк), холод затримує вже введені в поверхню шкіри та рани активні речовини, що в деяких випадках може навіть посилювати дію токсину. Замість цього постійне тепло навпаки знижує активність токсину (http://bit.do/eYacx)

Отже, враховуючи вищеперелічене, більшість укусів медуз можна лікувати таким чином

1. Вийдіть з води, і припиніть контакт з медузою
2. Заспокойтеся, уникайте активних навантажень (м’язові скорочення сприяють поширенню токсинів)
3. Оцініть ступінь ураження, за необхідності одразу викличте медичну допомогу/ зверніться до лікаря
4. Промийте ділянку ураження оцтом (р-н оцтової к-ти 5%) не менше 30 секунд.
5. Якщо маєте, вдягніть рукавички. Видаліть щупальця за допомогою пінцета
6. Після того, як ви видалите щупальця, занурте уражену ділянку в гарячу воду або в під гарячим душем від 110 до 113 F (від 43 до 45 C) як мінімум на 20 хвилин. Якщо у вас немає термометра, переконайтеся, що вода гаряча, але не обпікає.
7. Для зменшення алергічних проявів можете прийняти таблетовані антигістамінні препарати
8. При больовому синдромі: таб. Ібупрофен або Ацетамінофен (Парацетамол)
9. При порушенні дихання і серцевої діяльності — СЛР (серцево-легенева реанімація), викличте медичну допомогу.

Чого не варто робити, оскільки ці дії небезпечні, не приносять користі або їх ефективність не доведена

  • НЕ знімайте залишки щупалець з рани рушником, піском, пластиковою карткою
  • НЕ обробляйте ділянку ураження морською водою, сечею або прісною водою (нематоцисти сприймають зміну pH та сольового змісту свого навколишнього середовища як подразнення, на яке відповідають виділенням токсину, докладніше тут http://bit.do/eYzLN, http://bit.do/eYBoB, http://bit.do/eYBqu)
  • НЕ накладайте тиснучу пов’язку
  • НЕ обробляйте ділянку ураження спиртовмісних або содовмісні р-ни

Більшість укусів медуз лікуються в домашніх умовах. Важкі реакції вимагають невідкладної медичної допомоги. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо постраждала людина має:

  • Порушення дихання
  • Порушення ковтання
  • Зміну голосу або набряк язика/ губ.
  • Біль у грудях або сильний біль в місці укусу.
  • Якщо людина була вражена в ділянку рота, очей, статевих органів
  • Якщо враження зачіпає велику площу тіла, обличчя або статевих органів.
  • Якщо постраждалий продовжує відчувати свербіж, почервоніння, біль і набряк шкіри навколо ураження тривалий час після укусу.

Профілактика:

Кращий спосіб уникнути укусу медузи — це, звичайно, не купатися в морі. Якщо ви вирішили піти в воду, йдіть підготовленими.

Дізнайтеся щодо умови місцевої акваторії. Поговоріть з працівниками готелю, рятувальниками на пляжі або місцевими жителями, перш ніж плавати або пірнати в місцевій воді, особливо в районах, де поширені небезпечні види медузи (Найотруйніші медузи поширені в Індо-Тихоокеанському районі).

  • Уникайте води під час сезону медуз.
  • Гідрокостюм з довгими штанинами та рукавами, спец.взуття, хоча б, захистить більшу частину вашого тіла в водах з великою кількістю медуз. Але, це не захищає вашу голову.
  • Не чіпайте морських мешканців під час плавання. У більшості морських тварин є захисне покриття; більш того, дотик, «гра» або переміщення морських тварин викликає у них стрес або провокує їх загибель (як наприклад у коралів).
  • Любителі пляжного відпочинку повинні пройти курс першої медичної допомоги, перш ніж відправитися на пляж, займатися снорклінгом, плаванням або підводним плаванням.
  • Якщо ви знаєте про свою алергію на укуси комах, беріть з собою набір для першої допомоги при алергічній реакції (наприклад, з ін’єкційною епі-ручкою (адреналін)). Бо більшість алергенів мають перехресні механізми.
  • Переконайтеся, що ті, хто з вами, знають, де знаходиться набір і як надати першу допомогу при алергічній р-ї, на випадок якщо ви не зможете зробити це самостійно.
  • Вирушаючи на відпочинок, де медузи, і небезпечні їх види розповсюджені, будьте готові до необхідності лікувати наслідки укусу медузи. Підготуйте базову аптечку (переконайтеся, що в ній є пероральний антигістамінний препарат), візьміть її з собою.
  • Щупальця отруйної медузи залишаються небезпечними протягом довгого терміну навіть після того, як медуза загине. Тобто, медузу не варто чіпати навіть тоді, коли вона викинута на берег і не подає ознак життя.

Цікаві факти про медуз

1. Відомо близько 3 тис. видів медуз. Регулярно відкривають все нові види. І більшість з них досі не вивчені, оскільки живуть на глибині до 10 тис. метрів.
2. Тіло медузи на 95-98% складається з води.
3. Медузи — одна з найдавніших складних форм життя на планеті, вони населяють океани Землі більш ніж 650 мільйонів років, що робить їх більш давніми, ніж динозаври.
4. Кубомедуза може вбити людину менш ніж за 5 хвилин. Її отрута вражає серце, нервову систему і клітини шкіри.
5. Медузи були відправлені в космос. Попри свою простоту, медузи ідеально підходять для дослідження впливу космічних польотів на організм людини. З цією метою у 2001 році НАСА випустило у відкритий космос поліпи медуз, за ​​якими велося спостереження.
6. Медуза Turritopsis Nutricula — єдина у світі жива істота, яке вважається безсмертною, внаслідок особливості розмноження.
7. Арктична ціанея — найбільша медуза у світі. Діаметр її купола може досягати 2,5 м, а довжина щупалець – 36 м. Для порівняння, блакитний кит вагою близько 180 т має довжину всього 30 м.
8. Медузи може вивести з ладу атомну електростанцію. І таке вже не раз траплялося. Ядерні реактори доводилося зупиняти через те, що разом з водою з морів і океанів, яку беруть для охолодження, в них потрапляли медузи

Підготувала: Elena Nesterenko

Джерела: 
http://bit.do/eYaAi
http://bit.do/eYazW
http://bit.do/eYaz