Pole dance та стриптиз – це різні речі

Вже багато років pole dance не асоціюється зі стриптизом. Великий об’єм інформації про нього та активна реклама змагань і чемпіонатів допомогли зрозуміти, що це самостійний вид фітнесу,  наближений до спортивної чи циркової акробатики.  Зараз створюють цілі школи, щоб популяризувати цей вид спорту і формувати правильний суспільний погляд на нього. Що ж таке pole dance?

Pole dance – це вид спорту, який поєднує в собі танець та акробатичні елементи (трюки). Цей вид спорту визнаний видом фітнесу, який базується на аеробних та анаеробних вправах.

В одну з таких шкіл потрапила і я. Першою причиною була відсутність фізичних навантажень після народження дитини, хотілося  повернути себе у колишню форму. Друга – хотілося навчитися чомусь новому з користю для морального та фізичного здоров’я. Третя – знайти себе, своє хобі.

Заняття в подібних школах проводять у групах до 8 чоловік з різною підготовкою. Там може бути як новачок, так і спортсмен, який займається вже не один рік. Хтось може подумати, що це незручно, бо на вас не будуть звертати увагу. Проте все навпаки. Коли більшу частину групи складають досвідчені спортсменки, то деякі акробатичні елементи вони можуть допрацьовувати та вдосконалювати самостійно, без допомоги тренера. В такому випадку тренер буде мати більше часу, щоб докладніше пояснити та показати вам як правильно робити окремі елементи. Інша причина, і, як на мене, найголовніша – це мотивація. Pole dance – фізично складний вид спорту, особливо, якщо ви до цього не мали, хоча б елементарних фізичних навантажень. Багато елементів можуть не вдаватися навіть з десятого разу. Тут і потрібна мотивація. Коли бачиш дівчат, які з легкістю роблять складні елементи, то прокидається бажання та впевненість, що і ти так зможеш, якщо будеш над собою працювати.

Отже, що потрібно вдягти на тренування?

На початку тренування проводиться розминка 30-40 хв. Форма одягу – топ, майка чи футболка (на ваш вибір), шкарпетки та леггінси.
Заняття з pole dance 1 год. Форма одягу: топ, майка, футболка (найкраще – топ), шорти з еластичного матеріалу. Джинс не підходить категорично, він сковує рухи.

Чи потрібно мати попередню фізичну підготовку?

Лена Гончаренко (тренер школи «DiDance»): «Pole dance – вид спорту, який напрацьовується та відпрацьовується лише на тренуваннях з pole dance. Якщо ви будете додатково займатись у спортзалі, то від цього акробатичні елементи краще не вдадуться. Потрібно регулярно ходити на заняття та затято відпрацьовувати кожен рух».

Як часто потрібно ходити на заняття?

Це питання індивідуальне. З власного досвіду можу сказати, що для початку потрібно відвідувати заняття 1 раз в тиждень протягом 2-3 тижнів. Після першого заняття я відчувала біль по всьому тілу декілька днів, тому організм повинен поступово звикнути до таких навантажень. Далі можна ходити двічі в тиждень. Організм звикає, біль минає, і тоді ви зможете виробити власний графік, зручний для вас. Особисто я відвідую заняття 3-4 рази на тиждень і при цьому не відчуваю жодного дискомфорту.

Чи можливо схуднути завдяки заняттям з pole dance?

Ми всі розуміємо, що від будь-якого спорту можна схуднути лише в тому випадку, якщо будемо харчуватись правильно. «Якщо ви до чи після тренування будете наїдатися булочок, піци та гамбургерів, то ніякий спорт не допоможе вам схуднути. Перше правило схуднення – правильне харчування. Лише тоді буде ефект» – стверджує Лена Гончаренко (тренер школи «DiDance»).

Для Pole dance обов’язкові  підбори?

Pole dance – вид спорту, де акцент робиться саме на акробатичних елементах. 70-90% – це трюки, 10-30% – танець. Тому заняття, виступи та чемпіонати проводять без підборів.

Exotic pole dance – різновид pole dance, де акцент роблять саме на танцювальних рухах (на партері). Заняття цим видом вимагають підборів. Проте, для новачків в pole dance цей напрям не підходить. Мета таких занять – з’єднати крутки, обертання та трюки, які ви вивчите на pole dance, в один лаконічний танець.

Як швидко можна навчитися робити акробатичні елементи?

Це залежить від індивідуальних особливостей. Якщо ви регулярно відвідуєте заняття та завзято працюєте над кожним елементом, то результат не змусить вас чекати. Для мене найважчим було не виконання самого трюку, а страх висоти та страх того, що можна впасти. На кожному тренуванні я боролась зі своїми страхами. І лише через 2-3 місяці, коли я звикла до того, що більшість трюків виконують головою донизу, мій страх потроху почав зникати. В pole dance головне регулярність та працьовитість. Без цих двох факторів трюки у вас навряд чи вийдуть, та й страхи можуть не покинути.

Заняття з pole dance я відвідую майже рік. І можу з впевненістю сказати, що він загалом зміцнює мускулатуру, дозволяє не лише натренувати м’язи, а й надати певної рельєфності тілу, зменшити загальну вагу (якщо при цьому правильно харчуватися). А мені це забезпечує також і  моральне задоволення від того, що я, по-перше, вмію робити щось особливе, по-друге, долаю свої страхи.

Оксана Доротюк