Особливості догляду за зубами малюків

Здорова посмішка – це невід’ємний елемент успішної та привабливої людини. Ніхто з цим не сперечається, а от про те, що дбати про неї потрібно із самого дитинства – часто забувають. Про «дитячі» проблеми із зубками та основи догляду за ними – говорили зі стоматологом Юлією ЧАЛИШ.

—Часто батьки вважають, що доглядати потрібно лише за постійними зубами – молочні все одно випадуть. Чи це дійсно так?

—Звісно ні. За молочними зубами потрібен такий же ретельний догляд як і за постійними. Повна зміна молочних зубів закінчується у 11-13 років!  

—А коли з’являються перші молочні і постійні зуби?

—З 6 місяців і до 3-х років у дитини виростають всі молочні зуби, загальна кількість яких 20. А перші постійні починають з’являтися десь у 6 років.  

—Як мама повинна доглядати за першими зубками малюка?

—Для найменших є спеціальні засоби, що продаються в аптеках. Наприклад, силіконова зубна щітка з щетинками або горбками, яка одягається на палець дорослого. Також мама може очищати зубки ватним диском, змоченим у теплій воді. А десь із року вже можна використовувати щітку і пасту, які відповідають віку дитини.

—Коли потрібно вперше показати дитину стоматологу? Як зробити цей похід максимально спокійним?

—Ми рекомендуємо профілактичний огляд дитини раз на 2-3 місяці, починаючи з 1 року. Огляд повинен проходити у формі гри, і часто дитина навіть може не зрозуміти, що лікар їй оглядає зуби. І звичайно ж, ні в якому разі не можна застосовувати силу, і якщо дитина поки не готова дати себе оглянути, краще батькам відкласти це до наступного разу.

—Які бувають «дитячі» проблеми із зубами і як їх уникнути?
—Дуже розповсюджений так званий «пляшковий карієс». Це карієс, який виникає у дітей 2-3 років, які звикли пити протягом ночі молоко або молочні суміші. В результаті на зубах до ранку залишаються залишки їжі, які і призводять до виникнення карієсу. Він локалізується в основному на передніх зубах біля ясен. Також у дітей нерідко виникають стоматити (захворювання слизової оболонки) через потрапляння бруду в ротову порожнину. Важливе завдання батьків – стежити за гігієною рук, іграшок і навколишнього середовища, в якому знаходиться дитина. І ще одне важливе правило, яке хочеться донести до батьків: ніколи не облизуйте соску або ложку/ виделку дитини і не пережовуйте для неї їжу! Комусь це може видатись смішним, але я таке особисто бачила багато разів.

—Тепер до практики: як правильно чистити зуби?
—Завжди потрібно робити рухи щіткою так, щоб щетинки рухалися від ясен до ріжучого краю зуба. Тобто верхні зуби чистимо від ясен вниз вимітаючими рухами, а нижні – від ясен угору. До жувальних зубів додаємо ковзаючі рухи вперед-назад по жувальній поверхні зуба. На чистку має йти близько 2-х хвилин. Тобто на кожен сегмент зубного ряду – по 2-3 рухи щіткою.

—Як зробити цей процес цікавішим для дитини?

—Дітям завжди легше щось робити у формі гри. Можна вигадати якусь казку на тему чистки зубів, і потім разом піти почистити зуби – діти охочіше чистять зуби одночасно з батьками. Можна придбати маленькі пісочні годинники та спеціальні дитячі рідини для індикації зубного нальоту. При ополіскування рота такою рідиною, наліт забарвлюється в рожевий або блакитний кольори. Так батькам легше буде оцінювати якість чищення зубів, а дітей це мотивуватиме ретельніше чистити зубки.

—Як сприяти правильному розвитку прикусу?

—На проблеми з прикусом вам вкаже лікар стоматолог на плановому огляді і, за необхідності, направить до ортодонта. Дуже часто діти своїми шкідливими звичками направляють формування фізіологічного прикусу у сторону патологічного. Тому батьки мають зменшити ці ризики. Так, смоктання соски та пиття з пляшечки слід припинити до 1 року. Також до патології веде смоктання пальця, іграшок, а в більш старшому віці – наприклад, олівця. Дуже важливо для формування правильного прикусу вживати більше твердої їжі.

—Які ще є правила харчування для дітей з точки зору стоматолога?

1) Більше натуральних і корисних продуктів (овочі, фрукти, каші). Це позитивно впливає як на загальний, так і місцевий (у порожнині рота) імунітет дитини;

2) менше солодкого (не перекушуємо цукерками!). Солодка їжа та напої – це одна з головних причин утворення карієсу в дитячому віці;

3) частіше давайте дітям тверду їжу. Навантаження на зуби сприятиме швидкому прорізуванню зубів і зростанню щелепи в цілому, до того ж, при вживанні твердої їжі відбувається механічне очищення зубів від нальоту;

4) дитина має вживати достатню кількість рідини (вода, чай, компоти, киселі, фреші). Обсяг рідини впливає на якість слини. Якщо води достатньо, слина буде виконувати свою функцію: знищувати патогенну флору, хімічно переробляти їжу, насичувати емаль зубів необхідними мікроелементами;

5) не забувайте про джерела кальцію: молочні продукти, риба, горіхи. Але для того, щоб кальцій міг проникнути в емаль зуба, потрібен фтор, її будівельний матеріал. Тільки при наявності цих двох компонентів утворюється хімічна сполука, яка активно вбирається в емаль і відновлює її структуру. Дітям з тонкою емаллю або схильністю до появи карієсу варто раз на півроку проводити фторування зубів в клініці. Також бажано пити воду, збагачену фтором.

І не забувайте,  що діти переймають звички батьків, тому не водіть дітей у макдональдси і піцерії, а краще знайдіть еко-кафе або виберіться на пікнік із приготованою вдома їжею.